Списание дава надежда за бъдещето и по-добър стандарт на социално слаби хора в Гърция

НОВАТОРИ
Слушай

Ако се разхождате някой ден по улиците на Атина или Солун – много вероятно е да забележите усмихнат човек с червена сигнална жилетка, който държи в ръцете си списание. Той продава Схедия – изданието, което помага на бездомните хора в големия град.

Това е Андреас Рандзас, на 35 години, от Албания. Загубил родителите си преди години в автомобилна катастрофа и заживял сам, на улицата.

Работя всеки ден от 11 до 8 и продавам списания– в началото беше малко уморително, защото през цялото време стоя прав. Но не ми тежи .......Искам да кажа, че макар и бездомен, аз не съм бил нито просяк, нито крадец, нито престъпник. Душата ми знае как оцелях. На мен това списание ми е истинския дом и сега съм щастлив. За Схедия работя почти 3 години, продавам го и с парите постепенно успях да си наема даже квартира. Много съм благодарен, защото всички там ме прегърнаха.

За списанието Андреас разбрал от познат и отишъл да пита.

Върви много добре. Мога да продам до 12-15 списания за един ден - сега в пандемията са по-малко – може би 7 или 8. Но пак съм много доволен.

Сега Андреас мечтае нашироко и един ден.....

Ако Господ е решил един ден, ще успея да създам свое семейство.

Андреас Ранзас е един от стотиците, които се изправят на крака с помощта на това списание. А негов създател и издател, и приятел на тези хора е Христос Алефандис и неговия екип.

Добре дошли! Тук, в тази сграда се помещават всички наши инициативи - редакцията на списание Схедия, Схедия кафе-ресторант и Схедия арт-работилницата ни за сувенири, програмите ни за социален спорт и много други. Хората ни познават предимно от списанието. Ето – това е юнският ни брой. Това, което го прави уникално е, че се разпространява само на улицата от хора като мен и вас – с тази единствена разлика, че те са много по-бедни от нас – нямат дом, нямат работа, хора които живеят под линията на бедността. И от цената на списанието, която е 4 евро – две и половина са за тях. Какво означава това на практика – че Схедия дава възможност с достоен труд да спечелят малка сума за дневните си нужди. Но много по-важното е, че това изважда напред тези хора, показва ги. Знаете ли, бедността те прави невидим, забравен...Списанието дава живот на бездония човек, прави го активен и му дава сили. Сутрин той отива на площада на Конституцията например – вдига списанието в ръка и така казва Ето ме! Аз мога!

Списание Схедия се създава с много любов от малък екип журналисти и е толкова добро, че хората го купуват и четат с удоволствие.

За да работи, получва приходи от реклама, от дарители и фондации, които насочват средствата от европейски социални програми. Това е кохезия в действие - да се помогне на по-слабия. Европейската комисия реши да създаде специална платформа, за да намали бездомните хора. В Атина се вижда, че това вече работи.

Както знаете едно списание, което е останало непродадено отива за рециклиране. Ние направихме друго – поканихме хората, които са изпаднали в нужда на безплатни уроци за създаване на предмети от хартия, без да им обещаваме нищо.

И така скоро след това отворила работилницата за сувенири на Схедия. Сувенирите, които бездомните хора правят - днес се продават в кафенето, в специален сайт и в атински галерии, и генерират приход, както и постоянни работни места за тях.

Веднага потърсихме едно място в центъра на града, за да може да се превърне точно в това, което виждате – да излагаме нещата си, да се срещаме, да разположим и редакцията. Постепенно решихме да има и кафене.

И тук също нищо не става случайно – шеф готвач със звезда Мишлен, световно известен барист и майстор на коктейли, обучават безплатно желаещите и създават специално меню за заведението. Има само едно условие – хората без дом и кандидатите над 55-годишна възраст да бъдат с предимство, защото те най-трудно си намират работа.

Знаете ли, ние наистина вярваме, че взаимната помощ и социалната подкрепа не са нещо смачкано и мизерно – имат естетика, позиция и гордост, и стил, и достойнство, и вкус и затова ние искаме да създадем тук едно преживяване. Да искате да ни посетите, така или иначе.

И как не – след като тук има перфектна кухня и специално подбрана музика, пространство, което помага на хората със специални нужди да се придвижват без проблем, меню за хора с нарушено зрение и звуково меню за тези, които може да не могат да четат.

А ако обърнете поглед нагоре ще видите 55 хартиени къщи, които осветяват заведението – това са 55 истории на хора, които благодарение на списанието и на работата в Схедия са отворили свой собствен дом и вече са спасени. 55 засега!

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" през август всяка събота и неделя, веднага след централните новини на БНТ в 20 ч.

Аделина Радева

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория