Когато розата срещне шоколада - рецепта за успех и вдъхновение от две предприемчиви момичета

НОВАТОРИ
Слушай

„Как си представям щастието? Щастието за мен е пътуване и трансформация. Винаги, когато затворя очи и сънувам, мечтая. Винаги си представям път.“, казва ни Ина Василева.

Нейният път е осеян с рози. И с шоколад. Вкусен и вдъхновяващ.

„Много вкусно се свързват шоколадът и розата, стига да са направени в необходимия баланс и деликатна комбинация. Много е важно розата, когато се консумира, хем да се усеща, но да е деликатно. Т.е. ти да я усещаш като леко на небцето си, леко като аромат, като послевкус, който те изненадва и ти доставя удоволствие, така че шоколадите, които ние направихме, сме се стремили да направим точно това.“, допълва Ина.

Бял и черен шоколад, розово сладко, напитки. Коренно различни продукти, но с една свързваща нишка - розата.

Идеята за бизнеса на двете сестри се ражда не в Розовата долина, а в Милано, Италия. Там Росица завършва магистратура по бранд мениджмънт.

Носи на колегите си най-обикновено сладко, но в неугледно бурканче. От реакцията им разбира, че трябва да направи по-познат символа на България - розата.

И така, вече 8 години заедно със сестра й Ина, развиват успешен бизнес.

Искаме винаги тези продукти с българска роза да ги представим на света и много хора да разберат, че има една роза, която е специално цвете, която е полезно цвете и освен в парфюмерия и козметика, може да се използва и в кулинария, споделя Роси.

Поръската на белия шоколад е изключително красива и тъй като тя се прави на ръце, буквално шоколатиерът е в ролята на художник, допълва Ина.

Бяхме настроени изцяло положително, нямахме представа какви трудности и какви спънки биха могли да се появят по пътя ни. Слава Богу, че нямахме представа, защото може би нямаше да започнем, признава Роси.

Двете сестри наследяват предприемаческия дух от родителите си. Но създават нещо свое. В началото инвестират джобни студентски спестявания.

Когато бизнесът се разраства, те обаче не им стигат. Затова Ина и Роси печелят финансиране от Европейската комисия за 100 000 лева. За нов и различен бизнес с хоризонти за развитие. Впечатляват със смелата си идея да покажат, че розите могат и да се ядат.

И тази сума, за която се преборихме в продължение на няколко месеца, ни помогна в момент, в който усещахме, че има конкуренция. Имаше няколко етапа на сортиране и отсяване на кандидатите и за щастие успяхме да сме в печелившите топ 10 от цяла Европа.

И успяхме да забързаме пускането на един от продуктите си - розовата вода за готвене, например, се случи точно в контекста на това финансиране, така също и отделихме средства за маркетинг за развитието на бранда, за позиционирането и популяризирането изобщо на възможността да се използва розата в храната.

Розите и бизнесът за мен са едно и също. Да кажем аз съм творецът в екипа, докато тя е търговската част, тя е по дори отстояваща категорично позициите си. Ние сме си най-близките хора и без значение колко често и колко силно се караме и какви различия имаме, винаги намираме сили да намерим отново път към себе си, казва Роси.

Двете са почти неразделни. И макар рисуването да е любимо занимание, рядко сядат с четките рамо до рамо. Но дори тогава не забравят за розата.

Розата добавя нежност и усмивка в моя ден. Нежност, усмивка и спокойствие. Аз мисля, че всеки човек има нужда от това, казва Ина.

Розите са не просто едно цвете, не просто нещо, което се влага в продукт. Те определено са символ. И не просто символ на България, а символ на много неща - на красота, на младост, на любов, на спокойствие, на позитивизъм, допълва Роси.

Капките розово масло и вдъхновението, което споделят двете сестри, ги превръща в успешни предприемачи. Имали са поръчки от Англия, Италия, Япония.

Епидемията ги забавя, но не ги спира. А разцветът в работата се дължи на баланс във всичко, което правят - не само заедно, но и поотделно.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Цанка Николова

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория