На пазар в Швеция - в единствения мол за употребявани стоки

НОВАТОРИ
Слушай

Тази вечер в "Европейци" ви разказваме за първия в света търговски център за употребявани стоки се оказва спасение за шведския град Ескилстюна, като го прави по-чист, създава работни места и става вдъхновяващ пример.

София Байстед харесва магазините за рециклирани стоки. Обича да разглежда, да си избира и да купува от тях. Но тук тя не просто пазарува. За нея "РеТюна" е и работно място. Обикаля и разговаря с продавачите и клиентите като мениджър. Работата ѝ е единствена по рода си. Защото в цяла Швеция и в целия свят няма друго подобно място.

"Този мол за рециклирани стоки е единствен по рода си в Швеция. В нашата страна имаме отдавнашна традиция да предаваме вещи за рециклиране, но да ги даряваме за продажба в мол за рециклирани предмети – това не е нещо обичайно", разказва тя.

РеТюна е първият в света търговски център, в който се продават само рециклирани стоки. Във всичките магазини в мола с площ 5000 кв.м. - почти, колкото футболния терен на Световното, няма нито едно ново изделие.

"Хората идват тук и носят свои непотребни вещи – било то мебели, платове, велосипеди или друго – ние организираме тези стоки и ги предоставяме на магазините в мола. Те полагат грижи за дарените вещи и "магически" ги преобразят. Рециклират ги, създават от тях или от техни части нови предмети, перат и поправят тези вещи, правят така, че те да изглеждат нови и след това хората от Ескилстюна да могат да ги купят, да ги занесат у дома и когато им омръзнат, да ги дарят отново тук. Така че ние сме един изключителен пример за кръгова икономика", казва София Байстед.

В шведския град Ескилстюна, голям колкото Велико Търново, още преди години с европейски пари сбъдват днешната голяма мечта на Европейския съюз нищо да не се изхвърля. Превръща се в световен лидер в рециклирането. Амбиция, за която ще се отделят над 6 милиарда евро, за да не се замърсява и да не се пилее.

Самата София обича да дарява, но също и да купува. Една от находките ѝ бил почти нов таблет за децата ѝ.

"Това е мястото, където се оставят нещата. Всеки, който иска да дойде и да дари, идва и оставя своите вещи ето тук. На горния етаж имаме център за рециклиране. Ето това е центърът за логистика с нашия екип, който има грижата за всичко, което се оставя", показва София.

В склада има огромно количество детски стоки – като столчета за кола и за хранене и играчки – обемни, на купчини и използвани за кратко, докато детето порасне и семейството се окаже затрупано с тях. В Ескилстюна проблемът e решен – вместо на боклука, ги носят тук, където ще може да ги купи някой друг. Наричат процеса "обновяване" – за разлика от рециклирането, това е ръчно и качествено възстановяване на един предмет.

"Рециклираме само малка част от тях. Изделията имат по-голяма стойност, ако бъдат препродадени, отколкото, ако бъдат рециклирани. Затова се опитваме да се погрижим за всичко, което са дарява, а не да го рециклираме."

Тук вярват, че това не са отпадъци, а ресурс - предмети, чиито живот може да бъде удължен и да получат втори шанс за използване.

В централна Швеция през зимата слънцето изгрява след 08:00 сутринта и залязва преди 15:00 часа. В кратките и мрачни зимни дни РеТюна е едно от местата, където хората обичат да ходят. Но тази неделя е по-оживено от обичайното. Провежда се Ден за размяна на дрехи. Носиш свои дрехи, които предаваш, а след това вземаш същия брой дрехи, които някой друг е върнал. До входа има доброволци, които преглеждат дрехите и ги приемат. За всяка предадена дреха доброволците дават по едно копче.

С копчетата в ръка, хората се отправят към горния етаж, където са щандовете с дрехи, от които могат да избират. В този ден не им трябват кредитни карти, защото няма да се наложи да плащат. Само да броят колко копчета им остават. Вилла и майка ѝ Анна, които са освободили пространство в гардеробите си, носят старите си дрехи тук: "Старата чанта на мама, няколко стари ризи, една стара рокля още една стара рокля и няколко панталона".

Събитието се организира два пъти в годината – през пролетта и есента - от "РеТюна" и курса по Дизайн на рециклирани изделия на Училището за обучение на възрастни към община Ескилстюна.

"Правим го от поне 10 години. Имахме пауза от две години и половина заради COVID-19 и това е първото издание след пандемията. Този тип събития са все по-популярни в Швеция. Желанието и вдъхновението да се провеждат подобни дни е нараснало", разказва Алекс Фридунгер, преподавател по дизайн на рециклирането и организатор на Деня за размяна на дрехи.

Откакто е създаден през 2015 г., молът отбелязва постоянен ръст на клиентите, както и на приходите си. Но как възниква идеята за единствен по рода си търговски център в един град на стотина километра западно от Стокхолм с близо 64 000 жители?

Паметникът на двамата ковачи пази вече избледняващия образ на град на работническата класа. В разцвет в десетилетията на индустриален подем и в упадък след 70-те години на XX век. Тогава Ескилстюна запада, появява се престъпност, безработицата е два пъти над средната за страната. Преди десет години местните власти решават да спасят своя град, като го превърнат в най-зеления в света. И залагат на рециклирането като водеща сфера. Създаването на търговския център РеТюна е част от тази нова политика. Молът, заедно със станция за рециклиране и логистичен център е собственост на енергийна компания, притежавана от общината Ескилстюна.

"Нашите смели политици тук, в Ескилстюна направиха всичко това възможно. Те измислиха идеята, концепцията и целия процес на работа. Обърнаха се към енергийната компания и казаха: Трябва да направим нещо с всички отпадъци, които имаме, трябва да променим идеята – че това е отпадък и да го възприемем като ресурс, но трябва също и да образоваме нашите граждани, така че те да искат да живеят и да работят тук, защото няма по-важна тема от промените в климата и ако не направим нещо за това, всичко друго губи смисъл", обясни София Байстед.

Компанията изпълнява и социална роля – разкрити са работни места. В момента тук работят 70 души. Но има и още един ключов аспект – инвестирането в образоването на хората по въпросите, свързани с околната среда. В мола се провежда курс по дизайн на рециклирани изделия, който е част от програмата на Училището за обучение на възрастни в Ескилстюна. Има 16 места, може да кандидатства всеки пълнолетен и продължава 1 година. Техният опит е заразителен и за много междурегионални проекти с Естония, Словения и други.

Едва ли има по-подходящо място за провеждането на курса – в търговския център, където пред очите на всички са видими последиците от изхвърлянето в гигантски мащаби. Алекс обяснява необходимостта от промяна в начина на живот и в икономиката.

"Ако аз разбирам какви са последиците от моя начин на живот, от нашия начин на живот, начин на живот на цялото общество, ако ние имаме по-задълбочено осъзнаване на това как унищожаваме нашата планета. Защото всеки – беден или богат – има нужда от кислород, за да диша. Ако с начина си на живот ние унищожаваме възможността дори да съществуваме на планетата, то тогава няма кой знае какво значение какви дрехи носим. В дългосрочна перспектива – това трябва да осъзнаем".

Да направиш повече с това, което вече имаш, да използваш ресурсите с ум и въображение, да водиш политика, която превръща твоя дом и твоя град в по-добро място за живеене. Това умеят в Ескилстюна. И вярват, че всяка малка крачка и всеки отделен човек могат да предизвикат промяната. На целия свят.

Цветелина Йорданова

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория