Смелите европейски мечти на Валенсия - град от бъдещето

НОВАТОРИ
Слушай

Ароматният жасмин поделя красотата си с ярките цветове на дърветата наоколо. За да може всяка стъпка във Валенсия да буди възхищение. Тук фантазията се свързва с традициите. В този град това означава да бъдеш модерен. Нищо не съществува без смисъл. Така науката среща изкуствата във футуристичен град, който продължава да се развива въпреки трудностите на пандемията.

Някога науката и изкуството са били едно цяло. С времето и еволюцията някои неща са се разделили, но всъщност не можеш да разделиш тялото си. Заедно науката и изкуството създават културата. И тук съжителстват чудесно, казва Мириам Атиенза, директор по съдържанието в Музея на науката.

Музей на науката, планетариум, опера, океанариум, концертна зала. Мястото на съжителството им е старото корито на река Турия. Течението е отклонено заради опустошително наводнение, но създава поле за изява на един от най-значимите световни архитекти на нашето време – Сантяго Калатрава. Роден във Валенсия.

Мисля, че най-важното, когато дойдеш в Града на науката и изкуствата, е да излезеш от тук, изпълнен с любопитство, въпроси и желание да знаеш повече, казва Мириам Атиенза, директор по съдържанието в Музея на науката.

Стотици хиляди туристи са любопитни да видят архитектурното бижу на града. Директна линия до градчето ще бъде от полза за развитието на мястото. На помощ идва Кохезионният фонд на Европейския съюз, чрез който вече се строи нова трамвайна линия. Така, без да се замърсява въздуха ще се стига до едно от най-посещаваните места във Валенсия.

Осъвременяването на железопътния транспорт на града се очаква да бъде част и от плана за възстановяване на Испания. От него страната очаква поне 140 милиарда евро. Не е никак случайно, че се обръща внимание именно на Града на науката и изкуствата.

Общината въвВаленсия има стратегия да развива новите технологии и науката в полза на хората. И с подкрепата на Европейския съюз да преобрази града си до 2030 г.

Във Валенсия вече са се убедили в силата на европейското финансиране. С над 2 милиарда евро от регионалните фондове от предишни години са модернизирали града си. Тук всеки ден си припомнят и икономическия смисъл от инвестиция в изобретения.

Знаете ли как се казва това? Това е Машината на Херон, изобретена през 1 век в Александрия. И това всъщност е първообразът на парната машина. Как работи ли? Отгоре слагаш вода, а отдолу трябва да има огън. Сега слагаме малко азот.

Тук посетителите участват в демонстрации. Използваме артистични елементи, за да ги провокираме да се интересуват от науката. Или обратното, казва Мириам Атиенза, директор по съдържанието в Музея на науката.

В Научния театър ще видим какво се случва с електричеството.

Най-важното предназначение на това място е да ни покаже, че науката е част от заобикалящата ни реалност. Дори светлината, която се отразява в моите очила. С подобни примери си даваме сметка, че около нас постоянно се случват интересни неща, казва Алберто Париси, физик.

Посветили сме и голяма част от нашата експозиция на планетата Марс и космическите науки. Трябва да отбележим, че има теми, които са важни за и постоянно ги надграждаме. Като тази за Космоса. Работим и с Европейската космическа агенция, казва Мириам Атиенза, директор по съдържанието в Музея на науката.

Едно от най-прекрасните неща, които прави музеят, е това че изгражда невероятна връзка с децата и с младежите. Да видят какво се случва и да експериментират. Да продължават да се занимават се занимават с наука. Не е задължително всички да се занимават с наука, но е важно, когато станат на 14-15, да не си кажат, че това е нещо скучно и да спрат да се интересуват от нея, казва Алберто Париси, физик.

Докато със своя незабележим ход Махалото на Фуко в Музея ни напомня, че земята се върти, Старият континент се променя. Европейската комисия започва амбициозен проект - нов Европейски Баухаус. С него ще стане лидер в кръговата икономика. Ще се изгради мост между науката, технологиите и културата.

А във Валенсия имат план как да развиват тази връзка, за да се усети и от хората. С големи европейски проекти ще подобрят качеството на въздуха, ще намалят с 90% пластмасата в моретата и реките наоколо.

Искат да премахнат и енергийната бедност. Целта е всичко това да се случи до 2030 г. С вяра в красивото за очите, умовете и душите ни. По примера на големия архитектурен талант на Калатрава.

Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" през август всяка събота и неделя, веднага след централните новини на БНТ в 20 ч.

Айше Сали

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория