Протеин от захарно цвекло: Ще стане ли Рубиско универсален заместител на яйцето

НОВАТОРИ
Слушай

Тя е само на 36, но вече е професор по индустриален мениджмънт. Има десетки студенти, редица публикации в популярни научни издания, посветила се е на зелените проекти.

Дубравка знае как от зелените листа на захарното цвекло може да се получи протеинът Рубиско.

Въпреки че е растителен, той в най-голяма степен прилича на животинския протеин - съдържа всички съществени аминокиселини във високи количества, има висока хранителна стойност и е перфектният заместител на протеина в яйчния белтък.

Рубиско всъщност е най-разпространеният протеин на Земята. Намира се в зелените листа на зеленчуците. Това е растителен протеин, който в най-голяма степен прилича на животинския протеин - защото съдържа всички съществени аминокиселини във високи количества.

Има и висока хранителна стойност. Всичко това го прави перфектният заместител на протеина в яйчния белтък.

Освен това е решение за вегани, вегетарианци и за хора, които имат нетърпимост към животински протеини или алергии, разказва Дубравка.

Всичко започва на полето със захарно цвекло, прилежащо на демонстрационната фабрика в Нидерландия за извличане на растителния протеин Рубиско.

Съоръжението е изградено като част от 4-годишния проект, в който участват партньори от 4 европейски държави - освен Нидерландия, Испания, Франция и Сърбия.

Целият процес на екстракция е патентован. Капацитетът на нашата фабрика - годишно може да се обработва по 4 000 тона листна маса от цвекло, обяснява Дубравка.

Количеството протеин в листата е много малко. Били са необходими години труд, за да се усъвършенства технологията. Извличането започва със смилане на зелените листа, при което се получава тъмнозелен сок. Следва серия от химични и физични процеси, след които течността вече е безцветна. И последният етап е превръщането й в прахообразна консистенция.

Използваното оборудване е традиционно за хранително-вкусовата промишелност, но последователността и комбинациите правят процеса уникален.

Как са се пресекли пътищата на младата жена от Сърбия и на протеина от захарно цвекло:

Дубравка: Това е много интересна история. Написах статия за оценка на жизнения цикъл на пилешкото месо. Тя беше забелязана от директора на шведски изследователски център, и той всъщност ме свърза с хора от проекта. Така започна всичко, с подготовка на проекта през 2015 г. Моята роля - правя оценка на жизнения цикъл, става дума и за оценка на въздействието на околната среда при процеса на екстракция на протеина. Този процес е природощадя. Моето проучване доказа, че протеинът, който ние добиваме, е по-щадящ природата от този, добиван от яйчен белтък. Въздействието върху околната среда при екстракцията от листа на цвекло много по-"зелена", отколкото ако се използва листната маса на други растения - като цикория, брюкселско зеле, моркови. Така че, захарното цвекло е оптималният вариант за добиването на протеина Рубиско.

Къде обаче може да се използва този растителен протеин, който почти замества събрата си животински произход?

Дубравка: Аз много обичам сладолед и торти. И това ще е перфектният вариант да включим Рубиско в диетата си. Той може да замени протеина в яйчния белтък в сладкарската промишленост.

Само след няколко месеца този проект ще остане в историята на Европа с марката успешен. Дубравка вече обмисля работата си по следващия. Казва, че за младите европейци е много важно да бъдат информирани за новаторските инициативи, които ЕС финансира.

Защото инициативи като тази са много важни за Европа и за целия свят. Защото зелените технологии са нещо, към което винаги можем да се стремим. Бих искала и в бъдеще да продължа да работя за проекти като този, и да направя Европа малко по-добро място място що се отнася до околната среда, споделя плановете си за бъдещето Дубравка.

Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Теодора Гатева

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория