Как фабрика в Португалия оцветява платове само с естествени багрила

НОВАТОРИ
Слушай

Днес ще отворим гардеробите, за да преброим колко непотребни дрехи висят на закачалките ни. Това вече не е само наш проблем, а на цялата планета, защото модната индустрия е един от най-големите замърсители. За производството на изобилието от дрехи се харчи и много енергия. Ето и един впечатляващ факт – за да се направи една памучна тениска, се използват 2700 литра вода. И ако се питате колко по-точно е това - това е водата, която човек изпива за две години и половина.

Текстилната промишленост замърсява повече от всички международни полети и корабни доставки за една година. Но стига факти. Въпросът е как може да се промени ситуацията? Европейският съюз инвестира усилено в по-чисти производства и насърчава фабриките да пестят ресурси. Модните марки вече се задължават да разработват по-качествени и екологични материи, които да се носят по-дълго. Ако шопинг маниаците заменят новите колекции с дрехите втора ръка, ефектът ще бъде поразителен.

Чак такава революция ви изглежда невъзможна? Ще ви покажем как семейна фирма в Порто прави платове без да замърсява и оцветява само със съставки от природата. А дизайнерите избират техните материи за модните си дефилета.

Защо в тази чудна фабрика ухае на бисквити - вижте във видеото!

Милена Кирова/Станислав Ангелов

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория