Опознай света на игра: Интерактивен под помага на децата да учат по-лесно

НОВАТОРИ
Слушай

Нека да направим нещо! Колко ли хора само са си го казвали и до там... Едно семейство от Полша обаче открило идеята за успешна технология у дома или.... идеята открила него.

Ние наблюдавахме нашите собствени деца – къде играят и най-популярното място беше пода. Имам 4 деца на различна възраст - 2, 5, 10 и 12 години. Така създадохме интерактивни приложения, които може да работят на интерактивен под, обяснява Магдалена Петриняк – концептуален дизайнер.

Играта на земята безспорно е любима на децата преди и сега. Разликата с преди е, че сега подът може да бъде тъчскрийн екран. Щори, проектор, едно специално приложение и готово.

Като на компютър е, таблет или мобилен телефон, но всичко се случва на пода. Така както се движите, нещата също се движат, следвайки вашето тяло. Вие можете също и да го докоснете, да го контролирате с интерактивен химикал, допълва Магдалена Петриняк – концептуален дизайнер.

Първо нашият екип обсъжда проекта, концепцията на апликацията. Създавам илюстрация. Накрая ние каним деца и им показваме нашата работа и така тестваме апликацията. И аз съм любопитна как децата гледат на света. Те наистина знаят какво искат и аз мисля, че те са най-важните хора в този проект, казва Алина Книч – графичен дизайнер.

Харесва ми. Забавно е, релаксиращо и аз мога да играя с приятели, споделя Карол Петриняк – ученик.

Първите апликации били само за забавление. Целта: децата да се пораздвижат.

Естествено, че е добре за здравето. Така децата не седят като мен сега изправени. Това е зле за нашите гърбове, за врата. Те просто се движат, може да тичат, може да танцуват, да скачат. После помислихме, че това е добър начин и да се развият нови умения, смята Магдалена Петриняк – концептуален дизайнер.

Така дошло обучението. Правописът е по-лесен като подритват буквите в редица. Засега технологията е само за училищата в Полша.

Родителите я искат в техните домове и питат: откъде и кога можем да я вземем. Нашата визия е това да бъде достъпно за всички, за домашна употреба. допълва Магдалена Петриняк – концептуален дизайнер.

За да го има въобще този проект помогнала Европа с над 190 000 евро от Регионалния фонд. Това е кохезия в действие за по-добро образование.

Ние нямаме инвеститори, ние инвестираме нашите собствени пари и такава помощ от ЕС за нас беше много добра, казва Магдалена Петриняк – концептуален дизайнер.

Така с помощ навреме всеки може да открие своята идея или тя да го открие него.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването показва лицата на промяната в Европа и разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Милена Кирова

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория