Валенсия - умният град на бъдещето. И още - ток от слънцето на остров Тилос

НОВАТОРИ
Слушай

Човечеството сериозно трябва да се замисли как ще се справя с невъобразимите жеги и измененията в климата. Предупредителни светлини вече светят тревожно в червено. И докато някои се чудят какво да правят, други действат. Валенсия се превръща в град от бъдещето и се бори със замърсяванията, а на гръцкия остров Тилос произвеждат почти 100% собствен ток, като използват слънцето.

Общината във Валенсия има стратегия да развива новите технологии и науката в полза на хората. И с подкрепата на Европейския съюз да преобрази града си до 2030 г.

Във Валенсия вече са се убедили в силата на европейското финансиране. С над 2 милиарда евро от регионалните фондове от предишни години са модернизирали града си. Тук всеки ден си припомнят и икономическия смисъл от инвестиция в изобретения.

Цялата история вижте ТУК

Само за няколко години гръцкият остров Тилос се превръща в първия „зелен“ и самодостатъчен остров – наричат го още хъб за чиста енергия в Средиземно море. Печелят и приз от 100 000 евро на Европейската комисия за иновативен остров.

Това не е чудо, а последователна работа и желание да се подобри мястото, на което живеем, и което всъщност ни храни, казват местните.

От Брюксел идват около 11 от общо близо 14 милиона евро, необходими за проекта.

Какво всъщност представлява той и защо е толкова иновативен - вижте повече подробности ТУК

Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" през август всяка събота и неделя, веднага след централните новини на БНТ в 20 ч.

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория