Солна мина в Полша стана здравен център по време на пандемията

НОВАТОРИ
Слушай

Блаженство и здраве, физическа активност и отпускане - във Виеличка са превърнали една от солните мини в здравен курорт. Всяка минута престой успокоява респираторните заболявания и алергии. А вече помага и на преболедувалите COVID-19.

Д-р Анна Петковска – педиатър и алерголог: Ние сме професионалният свят на рехабилитацията. В Полша не всеки иска да се движи, не всеки иска да прави упражнения - особено възрастните хора. Те просто обожават СПА центровете. И нашата идея беше да комбинираме двете - СПА-център и физически упражнения - и двете под земята. И се оказа много хубава идея, защото така нямат друг избор. Разбирате ли? За да слязат долу, трябва и да се упражняват.

На езика на лекарите - мината има свой микроклимат: въздух без алергени и замърсители, постоянно ниска температураот 13–14° C, висока влажност 60–80%, високо ниво на йонизация. Тук се лекуват ринит, фарингит, ларингит, синузит, трахеит, астма. На езика на посетителите - мината е място, в което дишат по-леко. И това се тренира. Особено след среща с коронавируса.

Д-р Анна Петковска – педиатър и алерголог: Откакто знаем, че близкият контакт е много опасен, ние осигурихме повече пространство, за да тренираме хората. В началото те наистина се учат как да дишат. Не е толкова лесно. Ако чувстваш, че нещо се случава с твоите дробове, трябва да се бориш. И можеш да го направиш, но само като знаеш как работи дихателната ти сиситема. И така ние ги учим долу как да дишат.

Има проблем - има и решение. Така работи д-р Анна Петковска. След всеки въпрос на свои пациенти, специализирала нещо ново. Така станала първо педиатър, после алерголог. Иска да лекува без хапчета, да щади организма.

Д-р Анна Петковска – педиатър и алерголог: Защото смяната на климата например два пъти в годината е най-добрият избор за детето да придобие малко имунитет. Малките деца в яслите- те могат да надрастнат инфекциите. Ние трябва да им предложим нещо, което не им нанася вреда.

Мината е лечебен център не само за деца. Възрастните също поемат своята лечебна глътка въздух.

А благодарение на Европа се оптимизира лечебния процес, събира се и безпристрастна и научно-потвърдена информация за използваните методи на лечение. Европейските инвестиции не са случайни тук. Те са свързани и с една от целите на кохезионната политика - европейците да станат по-здрави. А във Вилечка бързо са се ориентирали как да го правят.

Д-р Анна Петковска – педиатър и алерголог: В началото, преди времето на коронавируса, както се казва: ,,имало едно време“, сериозните инфекции бяха инфекции, които засягат малки деца или много възрастни хора. И тези две групи идваха тук долу в нашата солна мина за рехабилитация. След това всичко се промени. И това беше времето, в което коронавирусът дойде и вече тук лекуваме хора на всякаква възраст. Това е много тъжно, разбира се, но ние сме подготвени. Посетителите ни са основно от Полша, Украйна и Русия. Защото нашите съседи - те мислят по същия начин като нас. Че смяната на климата, климатотерапията е най-добрият избор за тях.

Но само едно вдишване не стига. В мината са разработили стрикна програма за рехабилитация. 3 стъпки в 3 седмици престой.

Д-р Анна Петковска – педиатър и алерголог: Нашият терапевтичен цикъл е дълъг. Първата седмица е само началото - с обясненията, втората седмица е тренировката, а третата седмица - е много интензивна тренировка. След тези 3 седмици нашите пациенти знаят как да дишат и знаят как да правят упраженения вкъщи и това е много важно за тях. Хората са много доволни от престоя си тук. Например - малките деца - за тях това е игра, това е нещо като ваканция. И е много хубаво, защото ние се опитваме да направим всичко под формата на игра. Това не са прости упражнения, не е просто тренировка, а е и забавно.

След престоя на 135 метра под земята, хората внимават повече как живеят на земята. Защото грижата за здравето започва с всяко вдишване.

"Европейци" е проект на БНТ, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването показва лицата на промяната и разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота и неделя през август, веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Милена Кирова

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория