Млад предприемач с визия да превърне Габрово в първия "умен град" в България

НОВАТОРИ
Слушай

Това е градът, за който сте чували поне една шега. Титлата за хумора е на габровци. Само че, тя не им е достатъчна и искат още една.

Светослав Матеев: Нашата цел е да направим Габрово умен град...

Речено и вече почти сторено. Светослав е един от тези габровци, за които светът се движи така, както го настроиш. В него няма нищо невъзможно. И не само. Всичко е на едно желание разстояние.

До ден днешен във всеки един момент аз имам записан курс в някой световен университет. За мен лично това никога не е било пречка - да живея тук, а да развивам своите проекти, да осъществявам сделки дори в много далечни страни в другия край на света, казва Светослав.

Думата застой му е непозната. А думата провал никога не го е плашила.

Човек трябва да се учи от грешките си, а още по-хубаво е да се учи от грешките на другите.

Започвал е какви ли не проекти. Хот-дог машина в центъра на Габрово. Глоба и фалит след 3 дни. Социална мрежа много преди Фейсбук. Успешна, но за кратко. Внос на дентални продукти – категоричен провал. Пчелни продукти – абсолютен успех, стигнал чак до други континенти.

Може би един или два от 10 проекта стават успешни. Много сериозно се интересувам от това какво се случва на световната
сцена и особено в Европа, където ние живеем и нещата се случват около нас. Аз реших да се включа на тази сцена с решение, което ще се опитаме да развием тук в Габрово.

Решението е просто за един от сложните проблеми на Европа – качество на въздуха, водата и вечния трафик. Проблеми, които ще се решават и с пари по кохезионните програми.

В момента измерването на качеството на въздуха се извършва по много остаряла методика. Идват, в общи линии, или веднъж на седмица или веднъж на месец... позиционират станция за измерване на въздуха в една точка... след което тези данни биват
обработвани някъде някой компютър в София...дори въздухът да е замърсен, ние разбираме след един месец. Общините нямат възможност въобще в реално време да измерят къде има замърсявания, камо ли да ги локализират, за да могат да изпратят екипи на място, за да отстранят проблема. По същия начин е и за водите. Измерванията стават ръчно, в лаборатории, въобще не са в реално време, данните закъсняват много сериозно.

Светослав знае, че на града му трябва ново решение. И го създава. Малки, удобни, преносими станции, които да бъдат сложени в различни точки на града.

Това, което е много важно за общините е, те да имат навременни данни - на секундата на момента да се знае точно къде в кой момент, в кой район, в коя позиция има проблем с околната среда. Данните пристигат изцяло в реално време, секунда по секунда и буквално може да се реагира на момента. Това вече им дава възможност те да изпратят своите екипи на място, да извършат проверки. Това ще им помогне в градското планиране, включително да подобряват живота на хората, да подобряват качеството на околната среда.

Това би направило Габрово първия умен град в България. Добра идея, на която е нужна малко помощ.

За да можем още по-точно и прецизно да настроим нашите станции, ние отскоро се възползваме от услугите на Тех парка в Габрово.

Когато инсталирате вашата станция на определена локация, основният проблем е как данните да бъдат предадени по даден комуникационен канал. С помощта на нашето оборудване ние всъщност можем да преценим дали нивото на сигнала ще е достатъчно добро, казва доц. Красен Ангелов от ТУ-Габрово.

Оборудването, което аз познавам горе в университета е доста скъпо... Малките фирми като цяло ... не могат да си позволят такова скъпо оборудване да си купят само за тях си. Въпреки че аз не съм бил студент там... запознах се с екипите горе, запознах се с доценти и преподаватели, казва Светослав.

Чисто нов технологичен парк, който Европа е подарила на Габровския университет, заради амбицията и усилието на университета да бъде в крак с времето.

С това Габрово се превръща в център на технологиите – 18 лаборотории за милиони с най-новите машини.

И всичко в центъра е на разположение не само за студентите на университета, а за всеки, който има добра идея.

Такава е идеята - много млади хора да дойдат при нас и да кажат - може ли да направим първо, второ, трето. За това сме го създали, казва проф. Илия Железаров, ректор на ТУ-Габрово.

Светослав знае какво иска, а Техпаркът – как да помогне.

Аз смятам, че сме една крачка по-близо Габрово да стане умен град.

И докато гледате това, точно в този момент в Габрово вече следят въздуха, водата и трафика в града. Имат данни за всяка секунда. Благодарение на Светослав – габровецът, който подсказа, че е смел в плановете си и ...изобщо не се шегува.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Татяна Йорданова

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория