Как в Пулия помагат на деца от бедни семейства да започнат свой бизнес

НОВАТОРИ
Слушай

Горещите ваканционни дни в разгара на лятото са време за наслада, море и спорт. На всеки му се иска да избяга от плановете – особено на тийнейджърите, които гледат на бъдещето като на време за сбъдване на мечти. За мнозина от тях обаче скокът в живота на възрастните е труден и понякога има лоши падания.

Такава е историята на 18-годишния Антонио от италианската провинция Пулия. Сега той е на път да сбъдне мечтата си за собствен малък бизнес. Няколко години преди това обаче, нещата далеч не изглеждали толкова розово.

И той като много други свои връстници мислил да прекъсне училище, да се опита по някакъв начин да изкара пари и да се хвърли в живота – без цел и посока. Точно тогава среща хората, които променят всичко за него - екипът на проекта „Права в училище“.

Това е програма, финансирана с европейски средства, която помага на децата да преодолеят препятствията на бедността и проблемите в семейството. Основната идея на проекта е да заложи на индивидуалния подход – срещи очи в очи с тийнейджърите и родителите им.

Включих се в програмата през първата ми година в гимназията. Имах 2 години помощ и подкрепа от психолог и кариерен консултант. Това ми помогна много да се науча да вярвам в собствените си възможности, да съм по-уверен. Чувствах се изгубен и не знаех какво да правя, а сега просто нямам търпение да започна работа, казва Антонио.

Той е един от над 200 000 ученици, които променят житейския си път благодарение на програмата. Екипът от преподаватели, психолози и кариерни консултанти разглежда всеки свой възпитаник поотделно и създава уникална за него програма, в която важните знания по различни предмети се трупат заедно с практически опит и професионални умения.

В нашето училище се учат италиански и математика с иновативни обучителни методи. Развиваме и техническите умения на учениците с групова работа. Не винаги е лесно, но е много вълнуващ процес, защото даваме втори шанс на нашите деца, казва Мария Грация Бело.

Не само учениците получават толкова важните за тяхната възраст внимание и насоки. Семействата им също стават част от проекта със срещите си с експерти по социално приобщаване на хора от различни културни и общности.

Имаме и над 50 000 деца, които получават психологическа помощ. 10 000 семейства също са се възползвали от такива срещи и от консултации с културни медиатори. Всичко това доказва, че нашият регион Пулия има наистина чудесни резултати в опита си да намали отпадането на деца от училище, казва Джулия Венециано, мениджър на проекта „Права в училище“.

Така с годините проектът доказва своето истинско значение и от програма, финансирана от Европа се превръща в мисия с традиции и забележителни резултати. За първите години от старта на проекта процентът на отпадналите от училище деца пада от 30.3 на 19.9. Идеята „Права в училище“ печели и една от най-престижните награди за иновативни проекти на Европейската комисия.

Но може би най-голямото признание за екипа на проекта е, че години след първия програмен период, „Права в училище“ продължава своята задача - да помага на хиляди семейства и деца да повярват в себе си и в своето бъдеще.

"Европейци" е проект на БНТ, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването показва лицата на промяната и разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота и неделя през август, веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория