Уникална разходка под земята: Солна мина в Полша привлича туристи от цял свят

НОВАТОРИ
Слушай

Солна мина „Виеличка“ е една от най-старите полски мини, която работи от 13-ти век. През вековете местните миньори са добили около 7,5 милиона кубични метра сол от 2 000 камери на 9 нива като най-ниската точка е на 327 м. Град под града – „Виеличка“ има два свята – под и над земята. Години наред ги свързва асансьор.

Катажина Скжинецка - екскурзовод: Това е оригинален асансьор. Работи тук от 60-те години. Може да събере до 36 души в неговите 4 отделения/кабини, намиращи се една върху друга. И се движи доста бързо - 4 метра в секунда. Никога не се е чупил и аз вярвам, че е така.

Тунели и лабиринти, галерии с блестящи кристали по стените, релси и вагонетки – подземният град е нов свят, изграден като част от амбициозен европейски проект.

Преди повече от 10 години Полша решава да се възползва максимално от богатствата си и създава атрактивни туристически маршрути и обединява над 21 проекта, финансирани мощно от Европа. Част от нея е и солната мина „Виеличка“.

Така се запазва това уникално съоръжение, включено и в обща инициатива на Европейската комисия и ЮНЕСКО за опазване на културното наследство. Тук всяка галерия е била блок сол, а да се обходи цялото подземие изглежда невъзможно.

Катажина Скжинецка - екскурзовод: Общо 300 км са дълги тунелите. И всъщност говорейки за дължината им - тя е горе-долу колкото разстоянието между Лондон и Париж. По време на туристическата обиколка ние виждаме само 1% от мините.

Зад останалите 99% стои неуморната работа на 40 поколения местни миньори. А за добива на сол точно на това място разказва вълшебна любовна история, увековечена в статуите на унгарската принцеса Кинга и полския принц Болеслав. Кинга получила като сватбен подарък от своя баща една от солните мини в Унгария.

Катажина Скжинецка-екскурзовод: Принцесата изпуснала годежния пръстен в мината като символ, че тя идва от нейното наследство. След като Кинга пристигнала в Полша, по пътя й към Краков, спряла тук във „Виеличка“ и тя заповядала на хората да изкопаят кладенец. В този ден открили богатство - залежи от каменна сол. Те намерили в кладенеца и годежния пръстен на Кинга - същият, който тя изпуснала в солната мина в Унгария. Така пръстенът мистериозно пропътувал под земята от Унгария до Полша, следвайки Кинга и носейки сол със себе си.

Катажина разказва тази история всеки ден. Това е нейната работа – води групи туристи от цял свят. Не й омръзва.

Катажина Скжинецка - екскурзовод: Аз работя тук от колко... колко... много, много години. Обичам хората - това е основното. Но също и това място е невероятно. Носи ми огромно удоволствие да вървя из тези монументални и красиви проходи и камери, показвайки на хората красотата на подземния свят. Вижте красивата сол, която буквално расте по стените и по тавана. Тя се събира от осолена вода. Тук трябва да е имало просмукване на вода. Тя е разтворила каменната сол и е кристализирала в тази бяла форма. Водата винаги е била потенциален проблем в солните мини. Тя идва от подземни реки или извори, които си пробиват път към мините. Така че миньорите е трябвало да строят километри дехидрационна дренажна сиситема да изпомпват водата колкото се може по-бързо. В противен случай, в камерите солта се разтваря от водата и след това камерите се срутват, а това може да има домино-ефект. Никога жени и деца не са работили тук долу, защото имало вярване, че жените носят лош късмет. Казват, че нищо не се е променило и до днес.

Излагайки живота си на риск, миньорите имали и вярвания. Затова построили над 40 параклиса в мината. За 20 години добили 20 000 тона сол само от един солиден блок и там направили най-големия подземен храм. Украсили го с изящни полилеи - отново от сол.

Катажина Скжинецка - екскурзовод: Всички склуптури, орнаменти, дори пода - тези плочи са издълбани от сол. Направили са го трима миньори. Те работили отделно, един по един, никога заедно. И им отнело 68 години да завършат декорацията на параклиса.

Да бъдеш миньор било престижна, а и добре платена професия. През Средновековието солта била много ценна, истинско съкровище. През 14-ти век мините генерирали повече от една четвърт от целия доход на царската хазна.

Катажина Скжинецка - екскурзовод: Всеки ден след края на смяната на миньорите им било позволено да вземат малко сол като допълнителен бонус.

Допълнителни бонуси в блокчета сол вече няма. Просто, защото в мината не се добива. Сега тя е място за туристи. Миньорите само поддържат конструкциите, за да бъдат галериите сигурно място за посетителите от цял свят.

Тук се намесва Европа. Благодарение на регионалните фондове за над 4 милиона и 600 000 евро са изградени нови приключенски маршрути в историческата мина. Тук пазят и спомена за първия турист. Дори са го увековечили.

Катажина Скжинецка - екскурзовод: Първият легендарен турист е Николай Коперник, който бил тук най-вероятно в края на 15-ти век. Статуята му е направена също от сол. Подът също е от сол. Плочките приличат на мрамор, но това са както виждате - също много красиви кристали сол дълбоко в скалата.

Туристите се увеличават и този път Европа отново идва на помощ с кохезионните си програми. Ремонтират се железопътната линия до „Виеличка“ и пътуването става много по-бързо и лесно. Всички добре обмислени стъпки на Полша водят до 2 милиона туристи на година в солната мина или 10 000 на ден в най-натоварения сезон.

Катажина Скжинецка - екскурзовод: Имаше една група от Нова Зеландия. Те си носеха голяма бутилка с текила и по време на обиколката ближеха стените и пиеха текила. За щастие, това се случи в края на обиколката.

В края на обиколката подземният град остава притихнал. Асансьорът отнася и последния ек от разговорите и смеха на хората. Те се връщат в релаността, а Катажина - у дома. Поне до следващата среща с тях и соленото подземие.

Катажина Скжинецка - екскурзовод: Европейците могат да пътуват без никакви ограничения, да се докоснат до различни култури и да срещнат различни хора. Така че, да, аз казвам, че е нещо страхотно да бъдеш отворен към различните хора.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Милена Кирова

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория