Как учен от Крит изобрети вечен дезинфектант?

НОВАТОРИ
Слушай

Европа винаги е била място за големи и смели идеи. Първи на Луната кацат американците, но астронавтският костюм е създаден от испанци. Ирландец изобретява подводницата, термометърът се появява в Швеция, слънчевите очила в Италия, бронежилетките в Полша, миниатюрните камери в Латвия, а глобалната мрежа Скайп - в Естония.

Можем да продължим така още дълго, но тази неделя ще ви срещнем с учен от Крит, който много преди пандемията изобретява вечен дезинфектант. Европейският съюз му помага, за да достигне до вълшебната формула.

"Аз съм професор по физика. Вече пенсиониран. 38 години преподавах на студентите си".

Така ни се представя Георгиос Кариакидис, който има любими внуци, любимо хоби, слънчева гледка от слънчев Крит, но... няма никакво време.

"Да, малко е изненадващо, но усещам как прекарвам много повече време в работа сега, отколкото когато работих в университета. Идеята, която имам, тотално ми е превзела ума. 24 часа в денонощието е в мислите ми и давам всичко от себе си, за да се получи най-доброто. По-голяма част от екипа ми са мои бивши студенти. Сега са учени".

Преподавал е в Критския университет, но миналото свършено време тук не е подходящо. Краят на кариерата му на преподавател е начало на нов бизнес. Завършилите му студенти вече са в тази лаборатория и работят по ново световно изобретение. Дезинфектант за повърхности, който не се отмива с времето. Вечен щит срещу вирусите, които се появяват всеки ден.

"Повечето от дезинфектантите на пазара действат само ако има слънчева светлина. А ние успяхме да направим дезинфектант, който да работи на всякаква светлина. Едновременно убива бактериите и не допуска замърсители. Тоест почиства и дезинфекцира", разказва професорът.

Почти пророческа идея, която се ражда много преди ковид - 12 години преди вирусът да промени ритъма на света. Георгиос вече работи по своя революционен проект, с който иска да победи някои факти. Като тези, че във въздуха, който дишаме, всяка година циркулират 50 вируса. Всеки ден по предметите, които докосваме, място си намират хиляди бактерии. 30 от тях имат силата да разболеят човек. Но не и ако преди това бъдат унищожени. С формулата на своя дезинфектант професорът и екипа му се опитват да направят точно това.

Първо слагат материала в блажна боя и боядисват тунела. 8 години по-късно в същия тунел местата, които не са боядисани с тази боя са набити с прах. А там, където боята е смесена с дезинфектант, е чисто. Водата не може да спре действието на дезинфектанта. Формулата, създадена в лабораторията на Георги, го прави почти вечен.

На 72 години сега Георгиос чертае хиляди планове. Хиляди места могат да бъдат по-чисти, а екипът му е има едно чисто намерение. Алчен е само за едно - да помогне на света да бъде все по-безопасен и да му подари спокойствие и свбода.

"Направихме и маски и даже ги тествахме в една независима лаборатория в Италия. Можеш да ги изпереш поне 5 пъти с останалото пране и дезинфектантът ще продължи да действа. Решихме да пробваме да дезинфекцираме и медицински център на военната болница в Гърция. Една година след това направихме тест и видяхме, че патогените са намалели с 99.99%. Пробвахме го и в университетската болница в Крит. Сега ще опитаме и в болница в Естония".

Граници на идеята му няма. Всъщност формулата на успеха му е с безкраен хоризонт. И трудно може да бъде преписана. В центъра на Ираклион, града от който тръгва идеята за дезинфектанта, сега строят общинска сграда. Първата сграда в света, която ще е дезинфекцирана още при строежа. В стените и вече има дезинфектант, който ще изчезне само ако сградата бъде срутена.

До снимките на внуците вече е наредил няколко награди за иновации и признание от Европейския съюз. За да започне проектът му, първият старт бутон е натиснат от гръцки фонд за стартъпи. Оттогава насам Европа инвестира в дезинфектанта 460 000 евро.

"Всичко започна с европейски проект. /18/ А сега успяхме да спечелим друг европейски проект, който ще помогне на плановете ни занапред", споделя Кариакидис.

Иновацията среща новите страхове на обществото от вируси и пандемия. И от Крит идеята на Георгиос потегля на дълъг път с много вълни. Парите от Европа ѝ дават зелена светлина, за да отплава на по-далечни места.

Вижте още във видеото

Татяна Йорданова

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория