Как Весна от Нови Сад води земеделието към дигиталното му бъдеще

НОВАТОРИ
Слушай

Проф. Весна Бенгин: С помощта на изследванията, които правим, се опитваме да направим селското стопанство по-ефикасно и по-ефективно. Опитваме се да изградим Център за върхови научни постижения в Нови Сад, Сърбия. Търсим варианти за вплитане на дигиталните технологии в селското стопанство. Правим всичко възможно – с помощта на науката, да направим селското стопанство по-лесно за фермерите, а висококачествените хранителни продукти – по-достъпни за хората.

Това е и голямата цел на Европа. А преди близо 4 години професор Весна Бенгин започва да сбъдва и своята лична мечта – да се развива в собствената си страна – Сърбия, и да спре младите сръбски учени да я напускат. Разбира се, разчита и на екипа, който ръководи в университета в Нови Сад.

Когато видяхме предложението на ЕК да финансира възможността институтът да се превърне в Център за върхови постижения, си казахме – това е, това нашият шанс! Така че работихме здраво. Спечелихме първата фаза на проекта, а след това и втората. Така успяхме да превърнем в реалност мечтите си – да осигурим възможност за върхови научни постижения, тук, в Сърбия.

Весна и екипът й смело водят традиционното земеделие към дигиталното му бъдеще. От непрекъснатото растящото търсене на храна през обедняване на почвите, липса на вода, до минимално нанасяне на щети върху природата и това са само част от предизвикателствата.

С всяка изминала година хората на планетата стават все повече. И просто няма достатъчно храна и вода за всички. Опитваме да направим селското стопанство по-модерно. Така че с по-малко усилия, и с намаляване на риска, да имаме по-високо добиви и по-качествени продукти. Повече храна. И това е важно не само за европейците, но за целия свят.

Соса е една от разработките на учените. Това е робот, който изследва почвата, анализира данните и така фермерите знаят как да се грижат по-добре за стопанството си. Иначе казано, обръщат представата, че работата на полето става само с мотика. Именно дигитализацията дава шанс да се изгладят различията в регионите и в нея ще се хвърлят много усилия и средства от Европейския съюз.

В момента сме по средата на 7-годишния проект. Бъдещето... ние вярваме, че то е светло! Искаме нашият институт да се разгърне като един истински Европейски център за върхови постижения. И когато хората говорят за дигитално селско стопанство, да говорят за нашия институт и първото нещо, за което се сещат, да бъдем ние.

Само за две години и половина екипът се увеличава с 82% - наети са не само млади специалисти, но и утвърдени имена.

Предстои да бъде построена сграда за новия център като част от мащабния проект за 14 милиона евро, в който работят заедно с Нидерландия.

Но според мен, по-важната част са хората. Така че в момента наемаме много специалисти – опитни и начинаещи. Опитваме се да спрем младите учени да напускат страната и да ги мотивираме да останат тук. Привличаме и чужди специалисти. И това не е всичко – трябва това нещо да се обедини и да заработи. Опитваме се да градим среда, общност, която ще функционира и ще създава реални научни резултати на възможно най-високо ниво.

Според професор Бенгин, е много важно европейците да разберат важността на науката. Често пъти, ние сме фокусирани върху икономическия аспект, когато науката създава нови продукти, нови работни места, по-висок БВП, по-силна конкурентоспособност, казва тя. На второ място поставя връзката на околната среда и устойчивостта.

Защото науката ни помага да използваме природните ресурси, които имаме и които са ограничени. Да го правим по оптимално възможния начин, за да могат да просъществуват и да служат – не само на нашето поколение, но и на всички, които идват след нас.
И последно – за мен поне, най-важните аспекти на науката са обществените. И гражданите имат възможност да вземат по-добре информирани решения. Това ни помага да израстваме като общество, да вземаме правилни решения, да се борим с неравенството в общностите.
И в крайна сметка - прави Европа по-добро място за живеене.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Теодора Гатева

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория