Да докоснеш науката - реалност и щипка вълшебство в център в Малта

НОВАТОРИ
Слушай

От какво е направен светът около нас и... как работи? Може ли да се счупи и... как се поправя?

Може - универсалният отговор на много въпроси. Дават го от интерактивния научен център във Валета. Тук науката не е затворена между дебели корици. Може да се докосне. За удоволствия на децата, но и не само.

Всички деца се интересуват от това, което правим тук, защото децата са си любопитни, искат да изследват. И аз мисля, че това е най-доброто място да разбереш науката. Защото имаме всякакви експонати и те не са просто артeфакти, затворени зад стъклени витрини, кoито не могат да се пипат, а можеш да им се наслаждаваш само с очи. Тук си насърчен да играеш с експонатите и да откриваш нещо различно за себе си. Всичко е интерактивно. Мисля, че това е много по- благоприятен начин да учиш, отколкото просто да наблюдаваш, казва Дейвид Чилия, научен ръководител.

Дейвид Чилия - в детските симечти - астронавт, по професия - учител, сега – научен ръководител на групи. Обяснява еднакво разпалено на деца, студенти и възрастни. Казва, че тук има място за всеки.

Науката за мен лично е начин да разбереш светът, доколкото е възможно. И ето защо е толкова завладяващо. Както казва носителят на нобелова награда Ричард Фейнмън: Аз не мога да ти кажа как, но мога да ти кажа защо. Точно затова е науката. Опознаваме това, което е близо до нас, опитвайки се да разберем колкото се може повече, допълва Дейвид.

Експонатите са доста интересни, защото електричеството, така да се каже, е малко мистериозно.

Какъв е този вид сила, която се движи през медни проводници и как кара разни неща да светят? Това не е нещо, което можеш всъщност да докоснеш или разбереш с конвенционални средства. Но можеш да изпиташ качествата му като например тази плазмена топка тук – вие виждате електрически течения вътре, реагирайки буквално под вашите ръце.

Прекрачваш прага и вече си в нов свят. Можеш ли да вярваш на очите си? Този въпрос не те напуска. Следва изпитание за възприятията чрез мозъчна атака.

Стаята с оптическа илюзия прави бъркотия в мозъка ви, защото той е проектиран да разбира нещата по определен начин. Например: има склуптури или картини, които играят с твоето възприятие за дълбочина. Други илюзии са свързани с усещането за допир или усещането за мирис. Понякога виждате нещо с определен цвят и очаквате конкретен аромат, но откривате, че това е само в мозъка ви - асоциирате цвета с миризмата, но в реалността не е точно така, казва Дейвид.

Три бавни стъпки напред, две по-бързи назад и отново същото отначало - тук всеки може да бъде композитор на своя собствена мелодия.

Музикалната стая е по-скоро стая за звуци, защото там можеш да проучиш как се получават те, как нашите уши ги възприемат, как ги усмисляме. Там е събрана и интересна история, защото имаме традиционни малтийски музикални инструменти, които децата с новите технологии и новите музикални вкусове, не ги познават, обяснява Дейвид.

А само ако затворят очи за миг и протегнат ръка, посетителите на научния център може и да докоснат слънцето без да се опарят.

В планетариума имаме нощно небе и научен презентатор, което в случая е моята работа. Аз обяснявам какво виждаме и как да разбираме небето. И да - можеш да се разходиш по повърхността на Луната. Когато бях малък, исках да стана астронавт. Въображението ми беше пленено от широкия свят. И факта, че го виждат толкова близо, провокира любопитството на хората, така че като се приберат вкъщи да търсят повече информация, смята Дейвид.

Преди да се превърне в дом на науката, сградата има съвсем различна история. Построена като частна резиденция, тя се превръща в болница по време на Втората световна война, а след това запустява...

Но благодарение на Европа, възкръсва. Ремонтът отнема почти 3 години и струва около 26 милиона евро, като повече от половината средства са от фондовете за кохезионна политика.

Това, че научният център е отчасти финансиран от ЕС е много важно. Защото ни помогна да постигнем най-ранните си цели - по ремонта на сградата, но и да продължим. За да правим интересна програма за хората и дори тези, които са идвали тук няколко пъти, да продължават да идват. И това е възможно благодарение на ресурсите, които имаме на разположение, допълва Дейвид.

Над 22 000 квадратни метра, колкото най-големия стадион в света, се превръщат в царство на науката.

Децата са ужасно любопитни. Задават въпроси, които ние възрастните допускаме за сигурни през цялото време. Например, понякога по време на някое шоу, ние си правим закачки с публиката и децата ни казват: но, вие лъжете. За един възрастен шоуто си е шоу. Но децата го възприемат толкова сериозно. Какво казвам на това ли? Първо им казвам, че да, това е илюзия, но е направена с цел, така че да можем да научим нещо от нея, казва Дейвид.

Европа инвестира в Малта, а Малта в икономиката на знанието. И кой знае - някой от тези малки любопитковци може да е следващият Нобелов лауреат!

Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Милена Кирова

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория