Най-бързата връзка в Европа: Инженерно чудо свързва Дания и Швеция само за 15 минути

НОВАТОРИ
Слушай

Може би всеки има по една Мария в живота си. Точно тази всеки ден посреща и изпраща гостите в един датски хотел. Тя е част от стотици чужди пътешествия. А в разказа за нейното има едно НО.

От Швеция съм, но работя в Дания.

Обаче това НО не значи нищо.

Чувствам се вкъщи и на двете места. Живея и на двете места. И в Швеция, и в Дания. На един мост разстояние.

В думите ѝ няма грам оплакване. Животът ѝ е ежеседмично пътешествие между двете страни, в което няма грам дилема коя от двете да избере. Защото пътят от родното ѝ място до работното е 15 минути. 15 минути под вода, по вода и над вода. Съоръжението Йоресунд – без светофари. Без граничен контрол. Без да усеща, че минава граница.

Преди моста се придвижвахме с лодки. А на север, когато времето е лошо, когато е зима... не е сигурно дали лодката изобщо ще тръгне.

В Европа няма по-бърза връзка между две държави от тази. Всеки ден хиляди хора тръгват от единия край на Дания, минават под Балтийско море и излизат на повърхността му, на изкуствено създаден остров, от който започва мостът и стига до Швеция.

На 15 минути път от Мария на шведска земя откриваме Павлина, за която идеята за този мост в началото звучала налудничава.

Спомням си, ние отначало не вярвахме. И идвахме поне веднъж в седмицата с децата и с внуците, за да погледнем до къде е стигнало.

За около 5 години и близо 4 милиарда мостът става истина. Става връзката, от която зависят мечтите на хиляди хора.

Едно от най-добрите неща, които са правили. Много от хората получиха работа в Копенхаген... Хора от Копенхаген също идват и работят в Малмьо.

Между 12 и 20 000 души минават всеки ден през моста, казва Мария.

Много хора от Дания идват тук да спортуват, да играят голф например, защото тук таксата е по-евтина и по-близо, отколкото да обикалят до другия край на Копенхаген, за да стигне до голф игрището, допълва Павлина.

Чупят се границите и на картата, и в съзнанието. Сега хора от две съседни страни чертаят плановете си един към друг, а не един въпреки друг. Точно така както кохезионните проекти винаги са имали за цел – животът на европейците става по-лесен. И хората вече осъзнават, че дните им без този мост щели да бъдат други.

Трудни. И различни...И не... Нямаше да съм тук, ако го нямаше мостът.

Дания щеше да има една усмихната Мария по-малко. За още хиляди като нея животът щеше да бъде или, или. Или Швеция, или Дания. Но са късметлии. Защото Европа им дава и двете.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Татяна Йорданова

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория