Как български професор превърна аронията в суперхрана за целия свят

НОВАТОРИ
Слушай

Наричат аронията непознатата лечителка. Полезното й действие първи откриват индианските племена в Северна Америка. На Стария континент, заради не особено приятния си вкус, дълги години почти не се използва. Но когато от нея започват да се правят различни напитки, тя бързо влиза в категорията на суперхраните.

Че аронията е богата на антиоксиданти и витамини, доказва и пловдивчанин – автор на 40 изобретения и 9 патента в чужбина.

Това е моят баща проф. Христо Крачанов. Благодарение на него аронията стана известна. Започна също и да се търси в азиатските държави като Япония и Южна Корея, казва д-р Благовеста Крачанова, управител на фирма за производство на функционални напитки.

В тази лаборатория са минали първите 25 години на моя изследователски живот и тя е свързана с десетки и стотици опити. Аронията единственият плод, с който аз съм работил 40 години близо и съм изял до сега не повече от 200-300 грама арония, защото е кисело – горчив, но се оказа, че могат да се правят най- различни продукти, полезни за здравето, казва проф. Христо Крачанов.

Първите сокове и нектари прави заедно със съпругата си. Двамата успешно комбинират аронията с пектин, къпина, касис, вишна, ягода, малина, портокал, лимон и ананас. Някои от функционалните им напитки се включват и в лечебни медицински програми.

Нектарът от арония е много подходящ за диабетично болни, той е с 40% плодове и захарите му са не повече от 4%, а това е точно границата, до която една напитка може да се използва от диабетично болни, казва проф. Крачанов.

И до днес семейната компания работи по иновативната технология, създадена от проф. Крачанов – производството е от български биосуровини и в него се използват само пресни и замразени плодове, без консерванти и изкуствени добавки.

Всеки нов продукт преминава през редица тестове. Защото научните разработки и екологичното производство за семейство Крачанови остават неизменно свързани. И тук на помощ идват средствата от Европа.

Много трудно фирма, която финансира наука, може да отдели средства за нови машини, но ние имаме спечелени четири проекта по европрограми и успяхме да си закупим хубави машини, хубава апаратура за лабораторни изследвания, което е изключително важно за нашия тип производство. Чувстваме се европейска фирма по начина, по който разсъждаваме, за това как трябва да се прави бизнес в България, за това какви продукти трябва да се произвеждат в България и за това как трябва да отглеждаме децата си. Концепцията за връзката с природата е залегнала и в проектирането и строителството на нашата фабрика, обяснява д-р Крачанова.

Иновативната сграда, която е по проект на арх. Милена Крачанова, е изградена изцяло от материали, които могат да се рециклират и е енергийно ефективна. В нея се работи по безотпадна технология – остатъкът от преработените плодове не се изхвърля, а се използва за производството на чай и за храна на животните в близката ферма.

Моите родители продължават да ни помагат по отношение на технологии, по отношение на нови продукти, но основно оставиха с бизнеса да се занимаваме ние, като в момента сме великолепната тройка – аз, сестра ми и съпругът ми, казва д-р Благовеста Крачанова.

Бяхме забравили да живеем здравословно, защото бяхме прекалено много ангажирани в това да живеем, да се забавляваме, да консумираме, да ползваме. В интерес на истината, от 2020 г. нататък, когато започна всъщност пандемията, забелязвам една нова ера в човешките взаимоотношения, тъй като човек винаги прави равносметка кое е по-важно за него – дали консумацията или да живее стойностно и със смирение допълва д-р Крачанова.

Този, който се подлага на по-малко работа, той пречи на себе си и на здравето си, и на отношенията с хората. Той никога не е доволен от себе си, той нищо не прави и само консумира. Когато човек се труди, дава резултати в работата си и се отнася човешки с околните, то наистина е успял, защото такъв човек е щастлив, а всъщност основната цел в живота на човека е да постигне щастието, казва в заключение проф. Христо Крачанов.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Деница Торньова

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория