Да създаваш дрехи за хора с увреждания – история за кауза, вяра, сътрудничество и... мода

НОВАТОРИ
Слушай

Когато си свободен да тичаш, плуваш, да се движиш без ограничения, не се замисляш с какво си облечен. Когато обаче ти е трудно да го правиш, това се оказва от ключово значение.

Две дами от Хърватия и Словения са обединили усилията си, за да може хората от втората група да се чувстват пълноценни. История за кауза, за вяра, за сътрудничество и ... мода!

"Има около 5 милиона хора в колички - само в Европа. И те наистина са забравени от модната индустрия.", казва Хедвиг Аф Екенстам, съосновател на компанията.

А да поправят тази несправедливост са се заели Хедвиг Аф Екенстам от Словения и Мая Симунович от Хърватия. Всичко започва от един уъркшоп в Любляна.

Модният дизайнер Мая среща индустриалния дизайнер Хедвиг. Двете се запознават с историята на Катарина - след тежък инцидент, тя е прикована в инвалидна количка. Опитва се обаче да води пълноценен живот и да бъде независима - дори когато става дума за обличането.

Оказва се, че конвенционалните дрехи често са несъвместими с инвалидния стол. Късат се бързо, трудно се обличат, част от елементите - джобовете, например са неизползваеми.

Мая и Хедвиг обединяват знанията и уменията си и благодарение на проект, финансиран от програмата конкурентноспоспособност за подпомагане на малки и средни предприятия се ражда марката им с мотото Уникални Удобни Качествени Дрехи.

"Част съм от модната индустрия, в процес на работа се срещнахме се с хора в инвалидни колички и разбрахме, че с дрехите си наистина можем да променим нещата. Например за Лука ушихме яке, което той - за първи път от много, много години, може да закопчее сам. Това ни отвори очите и за това сме тук днес.", допълва Хедвиг Аф Екенстам, съосновател на компанията.

Радостта от реакцията на клиентите е незаменима.

"Якето е страхотно. За първи път от 7 години мога да се закопчея сам - за мен това е от голямо значение! Възможно е благодарение на адаптирания цип. Като цяло, мисля, че подобни продукти са много необходими на нашата общност.", казва Лука Плавак, параолимпиец.

Ципове със специални закопчалки, джобове на необичайни места, широки гайки с възможност за неограничено движение - детайли, изключително важни за хората в колички.

За Хедвиг и Мая, освен функционалността, от изключително значение е и външният вид на дрехите. Като се започне от избора на материя - да е еластична, но и дишаща, и се стигне до дизайна и разцветките.

"Това, което храсевам в тези дрехи е, че са направени в сътрудничество с хора в колички и за това са адаптирани точно според нуждите ни. Също така са стилни и шик - какво друго му трябва на млад човек?", казва Мартина Смодиаи.

Днес, благодарение на подкрепата от кохезионни програми, вече имат собствена интернет страница, стратегия за развитие на марката и запазен знак. Безценни знания, които им помагат да вървят напред.

И най-вече да решават проблеми, които другите не са забелязали. А това става чрез проекта със символното заглавие – „Заслужава си“, който провокира талантливи дизайнери.

"Избраните проекти се възползваха от обучителна програма за изготвянето на маркетинг и бизнес план, научиха се как да създават марка, как да предлагат идеи на пазара. Като основната цел беше да усвоят мисленето, че дейността им е и бизнес, не само социален проект.", казва Корина Молла, координатор на проекта.

Следващата стъпка за Хедвиг, Мая и компания е да стават все по-видими и все по-достъпни.

И това е възможно благодарение на подкрепата на Брюксел. А посланието им - никога не бихме се справили сами, ако не бяха общите усилия, вярата в каузата да помагаш и финансирането от ЕС.

Въпреки че пандемията забави развитието им, заетите с проекта и онези, които обличат красивите им дрехи, са убедени, че той има светло бъдеще!

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Теодора Гатева

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория