Бизнес с чий кюфтета в Разград и решаващата подкрепа на Европа

НОВАТОРИ
Слушай

Не е важно какъв е светът около нас, времето колко е мрачно, колко е студено навън, важно е ...какви отношения имаме, любовта вкъщи. Ние сме живели 10 години почти в чужбина. Навън има пари, но няма семейство. В Англия се роди едното ни дете, в Германия другото, но през цялото време винаги, винаги сме си говорили какво да направим, за да се върнем в България и така преди синът ни да стане в първи клас, взехме решението, че ще се върнем в България, за да може детето да учи тук.

Това е историята на семейство Махмуд и тяхното начало на пътя към завръщането у дома. И към реализирането на една мечта.

Сбъдване, за което шеф готвачите казват „да сложиш точните подправки“. Подправките, които дават вкус и цвят, а в Разград раждат и един непознат у нас продукт – чий кюфте.

Много хора не знаят изобщо какво е чий кюфте. Чий кюфте означава сурово кюфте. Защото продуктът се прави без термична обработка, то се прави от булгур, обяснява съпругата в семейството – Таня.

Историята на чий кюфтето започва още през 16 век. Рецептата претърпява редица промени. Но и до днес, като основен продукт от ориенталската кухня, чий кюфтето се приговя без термична обработка, като по този начин се запазват всички полезни свойства на булгура. Той прочиства тялото от токсините и мастните натрупвания, и подсилва имунитета.

В съчетание с още над 20 подправки, които семейство Махмуд слагат в чий кюфтето, то се превръща в продукт, богат на магнезий, желязо и редица витамини. Исотът, който също добавят, в Турция се приема за билка, която намалява риска от сърдечно – съдови проблеми и подобрява здравината на костите.

Направихме така, че за да го харесват в България, сменихме малко някои подправки и стана по-интересно, допълва Махмуд.

Но преди да открият точната рецепта, минават през не малко проблеми. Преодоляват ги, благодарение на една смела идея и на подкрепата от кохезионните фондове.

Имахме дюнер и се наложи да го затворим, той не тръгна, казва Махмуд. Наистина се чудех какво да правим и влязох в интернет, публикувах обява, че правим чий кюфте. Появиха се изненадващо поръчки и така започнахме. Видяхме, че има интерес, това беше целта. Имаше вариант да отворим една будка и хората да идват и да си взимат. Аз не исках да стоим на едно място, исках ние да отидем при клиента, а не да чакам клиентът да дойде, допълва Таня.

Във фирмата сме сега двама души. Справяме се благодарение на машината, която купихме като участници в европейска програма за финансиране.

Благодарение на тези пари ние успяхме да си закупим и да произвеждаме много повече от това, което произвеждахме преди, казва Таня.

Подкрепата от Европа беше решаваща за нашия бизнес, понеже купихме най-важното - машината която ни прави такова производство, което ние преди това го правихме на ръка, допълва Махмуд.

В най-скоро време ще наемем още персонал, пазарът се разраства и изисква повече производство, повече персонал, казва Таня.

Така че, това си е повод за гордост, това което правим и се разширяваме и сме хора, които никога не сме се занимавали с бизнес, произлизаме от такива семейства, които наистина си нямат понятие от бизнес. Това което ние правим, не е малко.

Целта ни е, беше мечта, но по- скоро вече е цел, да си построим фабрика, естествено с подкрепата на европейските средства. Да си построим фабрика, голяма, да увеличим доста повече капацитета, да наемем персонал и чий кюфте да се продава в цяла България, споделя Таня.

Вкъщи не обичам да говоря за работа, искам да си играя с децата, защото животът не е само работа, децата са ни голяма радост, споделя Махмуд. Всъщност, това което правим, го правим за децата, допълва Таня.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Деница Торньова

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория