Чий кюфтета от Разград и обувки от Анкона - традиция, превърната в новаторство

НОВАТОРИ
Слушай

Знаете ли какво е чий кюфте? Това е традиционен за ориенталската, но малко известен в българската кухня специалитет, който се прихотвя от булгур и подправки, без термична обработка.

Освен, че има отлични вкусови и качества и съдържа полезни за организма вещества, чий кюфтето успя да върне младо семейство в Разград след дълги години живот в чужбина.

Те са единствените у нас производители на чий кюфте. Но преди да открият точната рецепта, минават през не малко проблеми. Преодоляват ги, благодарение на една смела идея и на подкрепата от кохезионните фондове.

Вижте цялата история ТУК

В Анкона от векове имат славата на едни от най-добрите занаятчии в производството на стилни и удобни обувки. Половината от износа в региона идва именно от тези брегове на Адриатическо море.

В миналото всичко, свързано с изработването на обувки е било занаятчийство и ръчна работа. С навлизането на новите технологии обаче, браншът започва да страда. До появата на умна стратегия за модернизиране на апаратурата.

Така се стимулира растежът и се създават нови работни места. Запазват се уменията на майсторите, но съобразени с вкуса и изискванията на пазара.

Вижте цялата история за обувките от Анкона ТУК

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория