Кръгова икономика - италианци превръщат остатъци от грозде в козметика

НОВАТОРИ
Слушай
На италианския остров Сардиния вярват в максимата: "всичко използваме, нищо не губим". Така превръщат остатъците от грозде след винопроизводството в козметика и здравословни храни.
Страстта на Мариано Муро към лозята и вината е предадена от баща му.
"Той имаше малко лозе. Спомням си, че като бях дете обработвахме лозето и мачкахме гроздето с крака. Буквално израснах сред гроздето. И така започнах да работя за една винарна. 30 години минаха оттогава. По това време произвеждахме около 20 000 бутилки вино годишно, а сега произвеждаме 2 милиона. Като създавам вино, пренасям ароматите, образа и цветовете на нашата земя навсякъде по света".
Неговата земя е италианският остров Сардиния. Професия по рождение, призвание, избор или и трите? Мариано не познава колебанието. Останал свързан със земята и лозята. И ако той е “опитът” - тя е “младостта и енергията”.
"Аз съм трето поколение, което развива семейната винарна. Като бях малка в лозарския масив намирах руини, защото е много близо до монументалния комплекс на Барумини - това огромно културно наследство на ЮНЕСКО. И се чувствах като малък археолог", казва Валентина Арджолас - мениджър износ.
Днес Валентина продължава да е откривател - на нови идеи и пазари. Произвеждат 16 различни вида вино, продават ги в над 50 държави. Пазят и специална селекция, добре отлежала. Но всяка чаша вино оставя следа - петно. Не по дрехите, а върху природата.
"Когато произвеждаш вино, ти произвеждаш също и много отпадъци, тонове остатъци и е много трудно за компаниите да управляват тези отпадъци. Така че те ги изхвърлят в земятa, а това не е никак екологично. Ние се опитваме да експлоатираме остатъците от гроздето по най-добрия начин, като създаваме здравословни продукти от тях. Опитваме се да постигнем кръгова икономика и нулеви отпадъци", разказва Мария Летиция Манка - преподавател в Департамента по наука за живота и околната среда към Университета на Каляри.
И планетата си има своите спасители в бели престилки - учените. Те се грижат за здравето на природата. В сърцето на Ботаническата градина на Каляри е лабораторията, в която остатъците от винарната на Валентина попадат в ръцете на Алба.
"Отпадъците от грозде не са боклук, защото оттук започва нов живот. Взимаме ги от полето и те трябва да изсъхнат за два дни на ниска температура, така че да съхраним всички компоненти вътре. И след това доставяме този материал на фармаколозите, за да започнат характеризирането", обяснява Алба - изследовател в Университета в Каляри.
Алба буквално рови с пинсета в ръка. Всяка семка грозде е богатство.
"Използваме всичко. Отделяме семената като извличаме масло от тях,тестваме ги и за хранителната индустрия. 02:34:14 В остатъците има антиоксиданти и полифеноли. Полифенолите са най-вече в кожата на гроздето. Нея я използваме за кремове, сапуни и за козметика".
За козметиката отговаря Марко. И той вярва в максимата “всичко използваме, нищо не губим”.
"Ние се опитваме да направим формула без много енергия. Не използваме и много помощни вещества. Нашата формула има 3-4 до 5 компонента. Обикновените козметични продукт между 20 до 70. Единственият начин да направиш нещо различно, да създадеш стойност е да сложиш твоето "ноу-хау", обясни Марко Дзаро - изпълнителен директор на козметична компания.
Европа забелязала и оценила тази формула с 2,6 милиона евро за проекта, обединил бизнеса и науката. Днес 8 партньори от 5 държави дописват успеха. От лабораториите в Ботаническата градина на Каляри се разраства и нов бизнес, към който са проявили интерес 150 предприемачи от цял свят. Бъдещето на проекта седи на университетска банка. Там е и следващата инвестиция.
"Нашата роля е да насърчим студентите да използват наученото, за да изградят компания, която може да работи на пазара", казва проф. Киара ди Гуардо - директор на центъра Иновации и предприемачество в университета в Каляри.
И на пазара се появил Лука с неговата суперхрана, отново от остатъци от грозде. Тъкмо завършил университета, той получил силна подкрепа от своите родители, за да започне бизнес и да остане на острова.
От лозето през лабораторията до сладкишите на масата - в Сардиния са обединили знанията на миналото и технологиите на бъдещето. С вяра и упоритост потомствени винари, учени и предприемачи създават бизнес, в който вариантите са безкрайни. На финала - нищо не се губи, а няколко поколения рамо до рамо развиват идеи с мащаб и бъдеще. За да останат сред ветровете на своя остров, откъдето виждат нови хоризонти.
Милена Кирова/Станислав Ангелов

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория