Перфектните обувки от Анкона: Каква е тайната на италианското качество

НОВАТОРИ
Слушай

Добре дошли в Анкона! Освен с морски гледки, вкусна риба и ароматно кафе, тук се славят и като добри занаятчии в производството на стилни и удобни обувки.

Половината от износа в региона идва именно от тези брегове на Адриатическо море.

В миналото всичко, свързано с изработването на обувки, е било занаятчийство и ръчна работа. С навлизането на новите технологии обаче, браншът започва да страда. До появата на умна стратегия за модернизиране на апаратурата.

Така се стимулира растежът и се създават нови работни места. Запазват се уменията на майсторите, но съобразени с вкуса и изискванията на пазара.

Сара Джанини, министър на индустрията, изследванията и иновациите, Марке: Значението на тази стратегия за интелигентно специализиране е, че позволява на компаниите да се развиват в много иновативни области.

Иновации като автоматизация на поточните линии, развитието на продукти, свързани с подобряването на живота и изработването на персонални обувки, които ще пасват идеално на крака ви. Това са част от умните решения от проекта, известен в Брюксел като S3 - заради името на английски Smart specialisation strategies, предлага.

Паоло Белели, "Качество и технологични иновации" във фабрика за обувки: В нашето предприятие се опитваме да прехвърлим знанието, натрупано от занаята, от ръчната работа, в технологичната ера и така да създадем нов технологичен процес. Това ни дава много предимства и ни прави конкурентноспособни.

Един от ключовите моменти за модернизиране на обувния сектор (а и не само) е партньорството между индустрията и образованието, на умелите майстори с младите специалисти.

В университетската лаборатория се опитват да създадат най-удобната подметка - с изследователска цел.

Специална пътека пък вече е част от магазин и помага за създаването на поръчкови обувки, съобразени изцяло с индивидуалните особености на клиента.

Проф. Томазо Лео, Политехнически университет, Марке: Основната цел на иновациите, разбира се в сътрудничество с индустрията, е да създаде успешен, добре приет на пазара продукт.

Друг ключов момент - споделянето на знанията между 27-те държави в Европейския съюз. Брюксел намира голям смисъл да го финансира, защото работата в мрежа винаги дава добри резултати.

Сузанна Салватели, изпълнителен директор на малка компания: Никой не може да се справи с това сам. Особено по-малки компании като моята, които нямат достъп до такова изобилие от идеи и натрупано специфично знание.

В крайна сметка - в запазена марка на италианската област Марке се превръща създаването на поръчкови подметки и обувки, с висока добавена стойност.

Това ознавава нови хоризонти и нови пазари, с вече видими резултати.

Марко Конини, мениджър в компания за подметки: Става дума за нов пазар. А в този момент на криза, създаването на нови ниши е от стратегическо значение за успеха и развитието на компанията.

Сара Джанини, министър на индустрията, изследванията и иновациите, Марке: Под шапката на проекта са създадени между 200 и 250 постоянни работни места.

Умното специализиране е различен начин на мислене - да успееш да изпъкнеш, като развиваш нови технологии и изследвания, да положиш основи за устойчиво развитие и стабилна трудова заетост.

Маурицио Росиньоли, мениджър "Продажби" във фабрика за обувки: Това е единствената възможност да оцелееш по време на кризата. Като си залагаш амбициозни цели, разполагаш с подходящи умения, хора и структура.

В Марке има 4 300 компании, заети с производството на обувки. В тях работят около 140 000 души. За тях стратегиите за интелигентно специализиране са жизненоважни. Но най-важното е, че така продължават традициите и успяват да печелят от уменията на майсторите си.

Поддържа се и онзи блян на клиентите по цял свят за стил и удобство с марката "Произведено в Италия".

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Теодора Гатева

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория