Космически бизнес: Как ЕКА помага на млади предприемачи в Португалия

НОВАТОРИ
Слушай

Космосът ни привлича неудържимо открай време. Но особено днес, когато сякаш целият свят търси решенията в небето. И ако астронавтите са звездите на Космоса, лицата на успеха, то в малкия португалски град Коимбра създават космически предприемачи. Може би наследниците на Мъск, Брансън и Безос. Също толкова смели и не по -малко изпълнени с решителност да стъпват отвъд познатото.

Карлош Серкейра, координатор - ЕКА "Спейс сълюшънс", Португалия: Обичаме да казваме - за всеки проблем на Земята има решение от Космоса.

Коимбра има славата на град на знанието с най-стария университет в Португалия. Но днес той е и град на бъдещето, привлекателен за младите откриватели.

Коимбра е един от европейските градове, в които преди седем години ЕКА създава свой бизнес инкубатор. Той е изграден на територията и работи съвместно с Института „Педро Нунес“ - неправителствена организация, която насърчава иновациите, като създава ефективна и бърза връзка между университета на Коимбра и бизнеса. Резултатът им, тук на Земята, е космически. С помощта на европейско финансиране помагат на компании, чиито приходи са над 70 милиона евро и създават над 1500 работни места. Освен това, 80% от начинаещите бизнеси, които подкрепят, продължават да се развиват.

Карлош Серкейра, координатор - ЕКА "Спейс сълюшънс", Португалия: Това е място, където се представят бизнес идеи. Те винаги имат връзка с космоса, защото сме част от ЕКА. Затова първата стъпка е да се предложи решение на проблеми в ежедневието чрез използване на космически технологии. Тоест - трябва да се използва космическа технология и да се определи един проблем на Земята, който да е в основата на бизнес идея.

За да бъдат приети в този център, кандидатите представят идеите си пред жури. В него са професионалисти на ЕКА, на института „Педро Нунеш“ и на Португалската космическа агенция, заедно с телекомуникационната компания. Тук търсят и създават звезди. А те самите са звезди в политиката на сближаване. Неслучайно спечелиха големия приз на Европейската комисия RegioStar за 2020 година за усилията за преминаването към по-интелигентна Европа. Постиженията им са впечатляващи. Новаторски инвестиции за почти 12 милиона евро. 100 високвалифицирани работни места в 30 стартиращи компании с дълъг живот.

Карлош Серкейра, координатор - ЕКА "Спейс сълюшънс", Португалия: Журито е от хора с голям опит. Често оценяваме бизнес идеи. Най-важният въпрос е кои са клиентите и как могат да се спечелят пари. И след това преценяваме дали в основата е космическа технология, както и технически осъществима ли е идеята. И още един много важен въпрос - разговаряхте ли вече с вашите клиенти и какви отзиви получихте от тях? И накрая, ако има инвеститор или финансов покровител - дали екипът е подходящ, за да осъществи идеята.

Особено важни за успеха са уменията. А тук знаят как да дават увереност на младите хора. Европа също им вярва и чрез Европейския социален фонд само до 2014 г. е инвестирала почти половин милион евро за обучения.

Но всичко е в ръцете на журито. То установява дали планът на кандидатите може да се превърне в бизнес с нови работни места, да печели, да се разраства. Наистина си струва да си одобрен. За две години компаниите получават по 50 000 евро.

Карлош Серкейра, координатор - ЕКА "Спейс сълюшънс", Португалия: Но не е само това - оказваме им по-скоро бизнес и техническа подкрепа, помагаме им да си намерят първите клиенти, да се научат как да подходят към тях, как да анализират нуждите на пазара, как да се представят, така че клиентите им да са убедени, че тяхното решение е по-добро от това на конкурентите им. Друга важна част е да помогнем на тези компании да си намерят инвеститори. Една винаги нелека задача.

В тези сгради младите хора се учат на бизнес.

Карлош Серкейра, координатор - ЕКА "Спейс сълюшънс", Португалия: Освен пряката ни помощ, от голяма значение е да си в общност, сред свои – хора, които се стремят да изминат същия път, изпитват същите трудности, но също - хора, с които да намирате общи решения. Това е едно от най-ценните неща за стартъпите. Те се учат един от друг, няма конкуренция между тях, те са обзети от дух на сътрудничество. Работят заедно в опита си да се свържат с големите компании. Ако няколко малки компании заедно се свържат – едните разбират от наблюдения, други – от логистика, други - от блокчейни. В пакет те са истински бизнес шедьовър и имат по-голям шанс за успех.

ЕКА започва създаването на бизнес инкубатори през 2003 г. с целта да вдъхнови и да мотивира предприемачи да създават компании, свързани с космическите технологии. Идеята се оказва блестяща. Те веча са в над 60 града в 17 страни, а през тях са преминали повече от 700 стартъп компании. Това е довело до създаването на хиляди работни места в Европа.

В Източна Европа подобни центрове има в Чехия, Унгария, Естония. В Португалия те са три - освен в Коимбра, има в Порто и близо до Лисабон. Началото им е поставено през 2014 г.

Карлош Серкейра, координатор - ЕКА "Спейс сълюшънс", Португалия: В страна като Португалия с население едва около 10 милиона има още едно наистина важно нещо. Техкомпаниите трябва да разберат, че трябва да излязат на световния пазар още от първия ден. Лесно е да се каже, трудно е да се направи. Тоест те трябва да се представят в чужбина, да търсят клиенти в чужбина. Ето защо е толкова голяма ролята на мрежата на Европейската космическа агенция в Европа, важно е да имаме партньори в други страни и да помогнем на стартъпите да стигнат до тях. И след тези две години тези компании стават достатъчно самостоятелни и стабилни, за да могат да се справят сами в големия свят.

Тук има компании, които разработват различни неща - например VIBO – те предлагат проследяване на здравословното състояние чрез сканиране на китката със специално устройство, като казват, че замества кръвните тестове, без болка и без ходене до лаборатория. Бързо, достъпно, революционно. Подобно на това, което правят астронавтите, далеч от своите джипита.

Други наблюдават чрез сателити конструкцията на мостове и следят за дефекти и пукнатини. Има стартъпи в биоземеделието, пазара на недвижими имоти и още много сфери.

Карлош Серкейра, координатор - ЕКА "Спейс сълюшънс", Португалия: Имаме компания, наречена Findster, която използва геолокация. Малко устройство под формата на нашийник, например за котки и кучета, дава възможност на собственика никога да не изпуска от поглед своя домашен любимец. Ако животното излезе извън определен периметър, той получава предупреждение, като се използва сателитно наблюдение. Те са един от лидерите на световния пазар в тази сфера. И започнаха като стартъп в Португалия.

От създаването на центъра през 2014 г. досега оттук са минали 32 компании. Карлош Серкейра вярва, че те променят света.

Карлош Серкейра, координатор - ЕКА "Спейс сълюшънс", Португалия: Компаниите правят още нещо много важно - създават работни места за висококвалифицирани хора. Когато можеш да си позволиш да задържиш способните в родния им град, истински подпомагаш националната икономика и общото благополучие.

Карлош Серкейра работи отдавна в света на иновациите. Има и своя мечта за изобретението, което иска да види осъществено.

Карлош Серкейра, координатор - ЕКА "Спейс сълюшънс", Португалия: Тук или някъде по света бих искал да видя автономни автомобили, който имат нулеви въглеродни емисии и нулево замърсяване.

Космическият сектор е един от най- бурно развиващите се в световната икономика. Милиардери и мечтатели като Илън Мъск, Джеф Безос и Ричард Брансън привличат вниванието на света към него повече от всякога. Космосът става по- достъпен за всички.

Карлош Серкейра, който по-добре от всеки друг знае как се отглеждат космически предприемачи вярва, че младите хора трябва да търсят бъдещето си в тази сфера.

Карлош Серкейра, координатор - ЕКА "Спейс сълюшънс", Португалия: Определено! По много причини. Първо – идеята да достигнем нови светове - тя е заложена в човешките гени! И аз като португалец я усещам в ДНК-то си - копнежът да достигнеш непознати места. Но има и една тиха революция - Космосът е в нашето ежедневие и ние дори не го забелязваме. Излизаме на улицата с мобилен телефон в ръка, поръчваме кола. Това не е магия, това е космическа технология. Става с наблюдение на Земята и GPS. Това ентусиазира хората относно Космоса. Както и идеята, че сателитите ще са достъпни не само за големите компании, но и за обикновените хора, които ще могат да се възползват от тях. Това е отворена врата към Космоса! И всеки може да насочи уменията и таланта си в тази посока - тук, в Португалия, и в цяла Европа.

Но преди да станеш Илън Мъск Или Джеф Безос, трябва да изминеш дълъг и труден път. И със сигурност се нуждаеш от помощ по пътя. Помощ, каквато предлага ЕКА.

Карлош Серкейра, координатор - ЕКА "Спейс сълюшънс", Португалия: Дори ако вземем най-успелите хора - в началото те са били като нас, със същите съмнения и страхове - ще успеем ли? Ще се справим ли? ESA BIC, тези инкубатори са безопасно място, където всеки може да опита. Ако паднеш, до теб ще има хора, които да ти помогнат. И няма да пострадаш. Съветът ми е: опитайте! Опитайте! Опитайте! Ако успеете, ще имате работа, ако се провалите - ще научите много от този опит и ще станете по-добър, за да работите в друга компания. Този опит винаги ще си струва! Това е съветът ми!

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Цветелина Йорданова

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория