Футболни звезди дадоха нов живот на фабрика за столове в Португалия

НОВАТОРИ
Слушай

Знаете ли, че звездите на футбола Роналдо и Моуриньо са и дизайнери на столове, а заради тях и цяла област в родната им Португалия се връща към нов живот? Това се случва, когато тръгват след една идея на португалския град Паредеш.

Класическа линия, оригинален дизайн, качествено изпълнение е резултатът от съвместната работа на сръчни дърводелци и талантливи дизайнери.

Но преди да се появят тези столове – произведения на изкуството, ситуацията е различна. Десетки малки и непознати семейни компании в района на северния португалски град Паредеш правят столове от години.

Мебелната индустрия е водеща за местната икономика, а градът е с най-голямата концентрация на фабрики за столове – там са 65% от всички производители в цяла Португалия.

Въпреки вниманието към детайла, красотата на изработките и високата производителност, тези компании трудно могат да бъдат конкурентни на големия пазар. Продукцията им се смята за старомодна и консервативна.

Но точно когато всичко изглежда замряло, европейски проект внася свежест и нов живот на фабриките. „Изкуство върху столове“ съчетава опита и насърчава творчеството, събирайки производители и млади дизайнери като Мария Бруно Нео.

Това португалско кътче се превръща от обиковено място за производство на мебели в дизайнерска марка. А столовете от Паредеш внасят стил в домовете не само на европейците, но и по целия свят.

Славата идва на международно изложение в португалския град, което се превръща в най-голямото и значимо събитие с фокус върху столовете, изкуството и дизайна.

Организират се творчески работилници, концерти, обиколки с екскурзовод, представяния на книги, конкурси за дизайнери…

Върхът е участието на звездите на футбола Кристиано Роналдо и Жозе Моуриньо и бизнесмена Лучано Бенетон.

С помощта на дизайнерите техните идеи се превръщат в 11 стола, които са продадени на търг за 112 000 евро, а чрез Върховния комисариат на ООН за бежанците средствата отиват за образователни проекти в Африка.

Като говорим за числа, инвестициите в проекта са над 1 милион евро, като повечето са от Европейския фонд за регионално развитие.

Проектът увлича не само производителите, но и цялата местна общност – от бизнеса през общинските власти до училищата. Един от очакваните резултати е да се събуди интересът към мебелния дизайн сред учениците, които са следващото поколение производители.

Ето как, с помощта и подкрепата на Европейския съюз и кохезионните фондове, от сиво ежедневие животът в малкия град Паредеш изведнъж става бляскав и интересен, привличайки вниманието на хора от целия свят.

Автор: Ива Стойкова

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Ива Стойкова

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория