Как уличното изкуство възроди малко градче в Сардиния?

НОВАТОРИ
Слушай

Заобиколено от шафранови полета, но обезлюдено през 80-те, днес италианското градче Сан Гавино Монреале е пълно с живот. Вместо от порутени сгради, хората са посрещнати от ярки цветове по фасадите на къщи. Сан Гавино Монреале се превръща в задължителна спирка за всеки турист на остров Сардиния и е спасено от забравата чрез изкуство.

Джорджо Казо е артистичният директор на проекта:

"Аз съм художникът, който направи този стенопис заедно с още 7 колеги. И съм много щастлив да ви представя този проект. Всичко започна преди 8 години. Загубихме скъп приятел и рисувахме в негова памет. Две години по-късно разбрахме, че това може да бъде добър начин да обединим хората, които живеят в Сан Гавино, като създаваме изкуство. Най-вече като променим места, които са били разрушени, да се погрижим за тях като ги превърнем в пространства за изкуство. Така започнахме да каним артисти от цяла Европа, дори от целия свят тук да влязат в това приключение. Днес, 8 години по-късно имаме повече от 80 стенописа, направени от най-добрите художници по света. Създадохме музей на открито и сме много горди с него".

Започнал като мемориал на приятелството, музеят на открито преобразил и отношенията в града, свързал поколенията. Картините му разказват истории от миналото. Разходка само по една улица, поглед наляво и пред очите оживяват старинни занаяти, поглед надясно - там е целият поминък на областта. Това са детските спомени, шумните италиански фамилии и запазените традиции.

"Важно е за хората, за децата да видят всичко това. Сега уличното изкуство е най-голямото и важно събитие. Дори в най-големите градове по света артистите се развиват, предизвикват сами себе си, за да правят все по-големи стенописи, с по-красиви техники за рисуване - за мен това е обучение по визуални изкуства и култура", споделя Джорджо Казо.

Чисто бяла ограда е перфектното платно за поредния стенопис, а собственикът Мауро се съгласил да бъде изрисувана, без да се замисли. Добра причина да се прибере от Торино в бащината къща - да види приятели, познати и да подкрепи каузата.

"Познавам всички картини тук и мисля, че е много добра идея. Важно е за модернизацията на Сан Гавино - цветовете, светлината по картините са толкова красиви и освен това те са свързани с някои големи въпроси, има история зад всяка картина. Моите братовчеди също рисуват и са ми разказвали за тази инициатива. Аз лично я харесвам много", казва Мауро Коунджа.

Лична кауза и възможността да остави своя почерк довела и художничката Карол Рол в Сан Гавино Монреале. Тя е пътувала много и е срещала драматични съдби, но избрала да остави посланието си именно тук.

"Тук съм, за да нарисувам тази стена, да направя произведение, вдъхновено от борбата срещу насилието. Опитвам се да интерпретирам темата, за която съм много загрижена. Започнах да рисувам тази илюстрация в голям мащаб. Тя представлява нещо като марш на жените. Отляво можем да видим жени в търсене на помощ и след това, ако гледате стенописа вдясно, ще видите, че ситуацията се променя, така че жените заедно могат да стигнат навсякъде, където пожелаят, каквато е идеята на картината. Ако започнете да говорите по тази тема, ще бъдете изненадани колко много жени страдат от този вид насилие или оскърбление, дори на работното си място например. Има и много случаи на насилие вкъщи. Често става дума за някой от семейството или човек, на когото вярваме. Това, което казвам със стенописа е - "вие не сте сами, ако се нуждаете от подкрепа, ще я намерите, и вие не трябва да се страхувате да попитате".

Класическият стенопис започна да носи послания като знак на протест, коментира Джорджо Казо.

"Тук всеки артист има своя дневен ред. Дори това да е само красив стенопис без никакви социални послания, за нас е начин да кажем: "хей, ние сме тук и създаваме красиви картини, които правят стените страхотни." Посланието към общността е: "ние искаме да се погрижим за нашия собствен град, искаме да се погрижим за мястото, на което живеем и това е нашият начин да го покажем."

В Сан Гавино живеят около 10 000 души - всички се познават и поздравяват като се видят. Животът тече бавно, а рисуването на поредната къща се превръща в празник.

"За мен това е исторически път. Като гледам стенописите, си спомням седмицата през която сме правили нещо като това: отне ни повече от 10 дни. Така че за нас е голямо събитие. Много хора идват тук да ни помагат, носят ни храна, пускаме музика. Така че това са страхотни спомени от Сан Гавино. Градът става оживен, районът, в който решаваме да работим също се изпълва с хора. Тези, които живеят тук, дори ни канят на вечеря, става купон до 3 часа през нощта с музика и диджей, така че е много забавно", разказва Джорджо Казо.

Не всичко било толкова лесно в началото. Както обикновено става - на новото се гледа с подозрение. Минало време и местните хора отворили сърцата си. Доверието в артистите донесело и нова слава на градчето. Властите видели смисъл, кандидатствали за финансиране от Европейския съюз и сега до Сан Гавино има нов път. А туристите, прочели за впечатляващите стенописи в безбройните блогове на пътешественици, вече лесно и бързо стигат до градчето. Успехът на Гавино амбицира Сардиния да потърси нови начини да облагороди острова си. Спечелили почти половин милиард евро, за да създадат нови работни места и да дадат възможност на хората да останат тук. Добрият пример помогнал.

Местни сладки и сладки приказки - освен изкуството, и историята събира жителите и гостите на Сан Гавино в къщата-музей на Доня Масима - също цялата изрисувана.

"Тя има древна история. Не винаги е била жилище - първо е била дом на благородници, след това полиция, а и основно училище, после дълго не е била използвана. Днес в тази къща можете да видите какъв е бил животът допреди 100-150 години и какво са използвали хората в ежедневието си и на полето", разказва Мариана Гарао.

Полето и преди, и сега е съкровищница за "червеното злато" на Сардиния - шафранът. В запазването на тази традиция островът участва в много проекти заедно с Испания, Франция и Гърция. Европейските пари помагат миналото да има и бъдеще. През есента шафрановите полета допълват музея на открито като рисува пейзажи с ненадмината красота, изящност и наситеност на цветовете.

Сан Гавино Монреале е град, който щеше да изчезне, но се възроди, за да покаже на Европа и светът, че там в Италия, в сърцето на остров Сардиния, хората са сплотени, обичат своя дом и правят живота си по-цветен - за радост на откривателите на красиви кътчета.

Вижте още във видеото

Милена Кирова/Станислав Ангелов

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория