Българи създават най-красивите летателни апарати - автожирите

НОВАТОРИ
Слушай

В новия епизод на "Европейци" ви разказваме историята на човек, сбъднал мечтата си - да полети. И то с апарат, който е конструирал сам. Николай Николов е създателят на първият български автожир - летателно средство, което мнозина определят като хибрид между самолет и вертолет.

"Това е най-безопасният летателен апарат, създаван някога от човека досега. За разлика от самолета няма крила, но в прилика с вертолета има ротор, който се върти. Този ротор създава подемната сила, превръща се в т. нар. "въртящо крило" и по този начин лети. Роторната система е измислена преди 100 години", разказва той.

Всъщност, природата го е измислила. Точно като семките от дървото ясен, които имат малки перки, вятърът ги завърта и те се спускат плавно надолу, така и автожирът използва въздушния поток.

Дори и моторът да спре да се движи, да работи, роторната система продължава да се върти от натрупаната кинетична енергия, която е в него и ти вече спокойно можеш да си избереш някоя близка полянка, която е покрай теб и да кацнеш съвсем безопасно. Разбегът на машината за кацане е много малък, от 0 до 5-10 метра и каца почти като вертолет. Излита като самолет, но сравнително по - късо и каца почти като вертолет", казва още той.

Именно вертолетите водят Николай до автожирите. Не крие, че първата му любов са хеликоптерите. И като всяка първа любов, мисълта за нея остава. Мисъл, вдъхновение, мечта, която го води години наред. Занимава се с авиомоделизъм от дете и мечтае да създаде нещо по-голямо от "ония самолетчета с които се занимавахме в онова време". Приключението на Николай и приятелите му започва през 2000 година, когато започват да сторят вертолет.

"Машината не успя да полети и това спря този проект тогава. Но пък започна другият с автожирите, тогава се влюбих пък в тях. На базата на този вертолет, който бяхме направили, реализирах и първия автожир, който за голямо щастие полетя през 2008 г. За мен голямото удоволствие не е чистото летене, а това, че съм си го направил аз. Това е силата и това е двигателят в моята работа", споделя инженерът".

А когато добавиш още един двигател в работата, скоростта се умножава и полетът става още по - мощен. В случая - и емоционален, защото в бизнеса на пълни обороти се включва и дъщерята на Николай - Меги.

"Да, в момента наистина се усещам, че управлявам много от процесите. В началото, когато завърших университета, общо взето негласното послание беше "прави каквото искаш, но не променяй нищо" и беше много трудно. В момента нещата се случват доста по-лесно, определено той ми има доверие. Просто го информирам какво ще се случи ако се засечем някъде по коридорите и той ме пита: "Теб защо те няма днес", разказва тя.

Работата в завода е причината днес баща и дъщеря да летят рамо до рамо, тъй като полетът им нямаше да бъде възможен без основния семеен бизнес. Повече от 30 години фирмата се занимава с металообработка и производство на търговско обзавеждане. За да ускоряват по-бързо в режим "от земята до небето", фирмата им получава и помощ от Европа. По няколко проекта за общо близо 1 милион евро, двамата обновяват част от машините в предприятието.

"Това ни даде възможност да бъдем по-гъвкави и съответно да имаме много сериозно конкурентно предимство по отношение на машинния парк, което в нашия бизнес е важно. Европейските програми като цяло са страхотен способ, достъп до много по - голям кръг опции и възможности, които имаш. Ще бъде прекрасно, ако може да се случват нещата доста по-бързо", коментира Меги.

Продължаваме с нещата, които правим за целия свят и паралелно с това продължаваме да реализираме и мечтата, добавя Николай.

Съвсем скоро до първите им две модификации ще се нареди и третия модел автожир, изцяло произведен в Правец.

"Мечтая да видя проектите, които планираме, да се реализират максимално скоро, мечтая да видя хеликоптера сглобен. Това е нещото, което баща ми е показал - че нещата, които много силно искаш, се случват - дори да искаш да полетиш", казва Меги.

"Онова, което съм искал от нея, е да бъде преди всичко човек, да има отношение, връзка с хората. Да взима смело решения, да гледа и да се цели високо, защото в живота най-важното е това, важното е ориентацията, да тръгнеш в правилната посока. А за да тръгнеш, трябва много да знаеш. И да си смел", допълва Николай.

Вижте целия епизод във видеото

Деница Торньова

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория