Градина на сетивата за незрящи деца в Полша

НОВАТОРИ
Слушай

Когато светът е невидим, той се усеща в звуци, аромати, докосване. Така го опознават незрящите деца в Полша в своята градина на сетивата, където се учат да живеят по-независимо.

Тази градина има 3 части: място, където е обучението по ориентация в пространството, място за игри и парк, където има около 300 различни растения. Тук децата играят, но всичко е измислено така, че и да се обучават, обяснява Марек Якубовски – учител.

Градината е 25 000 квадратни метра, повече от три футболни игрища. Има пътеки с различни повърхности и с препятствия като в живота.

Тук няма коли и автобуси, които да пречат на движението на децата и следователно тук те могат спокойно и безопасно да се учат, допълва Марек Якубовски – учител.

Но те не са изолирани от опасностите на града. Във фонотеката на училището децата опознават повече от 1000 звуци - на приближаващ трамвай, преминаваща кола или шумовете по гарите и летищата.

Да речем вие и аз сме се научили как да режем хляб като гледаме майка си. Незрящите деца не винаги знаят как. Затова трябва да ги научим тук. А още и да гладят с ютия – въобще всичко онова, което за нас е ежедневие. Имаме и други много интересни игри: звуков тенис или звукова топка. Много са подходящи за ориентация в пространството, допълва Марек Якубовски – учител.

Марек е отдаден учител и приема децата като свои. Още повече, че около 100 от всички над 150 деца живеят в училището през седмицата.

Знаете ли, аз работя тук от 40 години и може да се каже, че за мен това е втори дом. Не го чувствам като работа. Сега една година след ковид епидемията децата са много доволни, че вече са тук в учлището и дори не искат да си тръгнат. Беше толкова смешно: майките идват, а децата отказват да се прибират и казват: ,не, не искам, не искам, допълва Марек Якубовски – учител.

Вярна на една от големите цели на кохезионната политика за образование и социално включване, Европа инвестира над 716 000 евро от Регионалния фонд в уникалната градина.

Парите, които получихме от Европейския съюз, всички бяха за изграждането на това, което виждате, защото преди тук беше зеленчукова градина, допълва Марек Якубовски – учител.

Сега тук сред лабиринтите от цветя и зеленина растат уверени и самостоятелни деца. А светът им в звуци и докосване е точно толкова цветен, колкото мечтите им.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването показва лицата на промяната в Европа и разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Милена Кирова

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория