Свят на бъдещето: Сателити от Космоса подпомагат строителството на сгради и мостове в градовете

НОВАТОРИ
Слушай

Градовете на планетата се разрастват до невиждани мащаби. Строежите са все по-амбициозни - независимо от размера, архитектурния стил, инженерния подход. Сградите показват възможностите на един нов свят. Изграждането и поддържането им е скъп и сложен процес.

Три млади компании от Португалия се опитват да променят това.

"Обикновено казваме, че умните градове се нуждаят от умна диагностика. И точно това правим ние. Както в медицината, за да се постави диагноза, се използва рентген и ядрено-магнитен резонанс, така ние използваме сателитно наблюдение, за да направим диагностика на терени и да препоръчаме решения за устойчиво развитие за проектирането на сгради и в сферата на недвижими имоти.", казва Педро Ресендe, изпълнителен директор на OWL.

Компанията прави проучвания на терени за строеж – например характеристики на почвата, има ли риск от свличане, какви са подпочвените води, има ли заплаха за биоразнообразието в района. Това спестява време и пари, тъй като купувачи или строители имат цялата информация за терена предварително. Технологията е изключително ефективна при изграждане на пътища.

"Нашият стартъп е специализиран в пренасянето на космически технологии в строителството, недвижимите имоти и умните градове. Ние създаваме един онлайн "склад", където инженери, строителни фирми и предприемачи могат да купят от разстояние проучване на характеристиките и препоръки за терените, на които ще работят.", казва Педро Ресендe, изпълнителен директор на OWL.

Да се наложи подобна иновация в сектор, в който традиционните методи са на почит, а дигитализацията - бавна и трудна, не било лесно за тях.

Ето това е нашият пилотен сайт, с него показваме какви продукти предлагаме, но също, че има много по-широк достъп до тези технологии. Както можете да видите, тук показваме проучвания на терена по отношение на температура на повърхността. Имаме проучвания на градската среда например в Мумбай, Индия, в Южна Африка, в Мексико Сити и те са направени дистанционно, казва още Педро Ресендe, изпълнителен директор на OWL.

Подобна смела идея води и други млади хора в Португалия.

"Искахме да осигурим предвидимост в строителния сектор и по-добър контрол върху поддръжката и износването на конструкцията. Всички ние сме строителни инженери по образование и имаме опит и в анализирането на динамиката на конструкции. Изградихме "Mатериo" с тази идея и оттогава я развиваме.", казва Рикардо Кармона, основател на "Материо".

Компанията разработва "Интелигентна система за наблюдение" на мостове - тя се основава на анализ на комбинация от две неща - данни, получени в реално време чрез сензори, монтирани върху конструкцият и още данни, събрани с наблюдение от сателити. Така може да се прогнозира къде и какви повреди могат да възникнат.

"Просто е. Свързваме конструкции с хората, които трябва да ги проучват и да ги поддържат. Така сме в състояние да опазим живота на хората, да спестим пари и има по-добро използване на материалите. ", казва Рикардо Кармона, основател на "Материо".

Трафикът, човешката дейност, екстремното време влияят върху здравината на мостовете и сградите. А дигитализацията - един от големите приоритети на кохезионната политика на ЕС, може да помогне.

По данни на "Материо":

  • 30% от мостовете в Европа са в лошо състояние.
  • 38% от мостовете в САЩ се нуждаят от ремонт по неясни причини.
  • 86% от проблемите в конструкциите могат да се предвидят с анализ на данни, получени в реално време.

"В момента следим няколко моста в Португалия, сгради и жп релси в Бразилия. Започнахме работа там преди две години с пилотен проект. Но дойде пандемията. Тя доказа, че нашата система е надеждна и че собствениците на съоръженията имат желание да я използват. С нея, те наблюдават изцяло от разстояние, например обширни жп мрежи в Бразилия. И то без да има нужда ние да присъстваме физически там, помагаме им от дистанция.", допълва Рикардо Кармона, основател на "Материо".

Да виждаш какво се случва с мост в Бразилия от офис в Португалия, е не само възможно, но и ефективно.

"Възможно е както оттук, така и от всяка друга точка по света. Имаме нов проект в Словения. Следим всичко от тук, от този офис. Изпитваме нашия алгоритъм с прототипи, за да бъдем по - бързи в засичането на проблеми, които биха могли да имат последици, например, върху преминаването на влакове по даден мост.

Ето това е прототип - в малък мащаб правим изпитания на малки елементи от конструкции. Нанасяме повреди и тестваме алгоритъма, преди да го приложим върху истински голям мост или сграда някъде по света. Преди няколко седмици точно приключихме със серия от изпитания тук. Поставихме много големи товари, за да проучим какво ще стане - в краткосрочен и дългосрочен план, при динамично натоварване и т.н.

Като анализираме огромни масиви от данни, успяваме да забележим невероятни детайли по инфраструктурата. Потенциалът на тази технология е поразителен! Изследвахме например изместването встрани на централната част на мост, наклона, появата на пукнатини, дали здравината на моста е задоволителна", обяснява Рикардо Кармона, основател на "Материо".

Още една млада компания от Португалия - THEIA - разработва подобна технология. Чрез платформата си Spotlight наблюдава обекти на земята чрез сателити и следят за деформация на терена, слягане, околна растителност, риск от наводнения. Така по-добре се осигурява безопасността на инфраструктурата.

"Пилотното ни приложение е за наблюдение на магистралата А24 в Португалия - от една година. Работим заедно с френска компания, която отговаря за поддръжката на този път. Нашата платформа има система за ранно предупреждение и когато засече потенциален риск, незабавно се изпраща предупреждение на клиента. Освен това изпращаме и редовни доклади за състоянието на обекта.", казва Мартино Корея, основател на THEIA.

Системата им е подходяща за различни сектори - например в енергетиката - за наблюдение на тръбопроводи и електропроводи, но фокусът им е основно транспорта - магистрали и жп мрежи.

А колегите им от "Материо" наблюдават освен мостове, и сгради.

"Ето това е един от сензорите, които използваме, за да оценяваме целостта и здравината на конструкциите. Това често се случва - строеж на нови сгради непосредствено до стари сгради. Обикновено изкопите за основи на сгради могат да нанесат тежки щети на вече съществуващи съседни здания. Събираме данни, за да анализираме последиците върху тях - както от сензорите, така и от сателити, за да следим за деформации и да предвидим дали конструкцията се измества, дали се появяват пукнатини.", казва Рикардо Кармона, основател на "Материо".

Така "Материо" следи за сигурността и на сградата, в която се намира офисът й. Тя е част от комплекса на Института „Педро Нунеш“ в Коимбра. Общото между МATEREO, THEIA и OWL е това, че и трите компании се намират в тази сграда и са част от бизнес - инкубатора на ЕКА.

Те успяват да се наложат на пазара благодарение на помощта на ЕКА. Тук тези млади предприемачи получават европейско финансиране от 50 000 евро, както и жизненоважна подкрепа за оцеляването им като фирма.

"Пребиваването ни тук беше страхотно, защото получихме юридическа и техническа помощ, имахме ментори, бяхме част от голяма мрежа, а това е важно за една млада, стартираща компания. Когато създаваш компания, нормално е да забравиш за някои ключови неща, свързани с финансите, с правните аспекти, с IP защитата. Докато тук, в инкубатора, всичко това ни е осигурено.", казва Рикардо Кармона, основател на "Материо".

"Първоначалната финансова помощ, която получихме от ЕКА беше ключова, фундаментална за старта на компанията ни. Впоследствие чрез мрежата, с която ни свърза този център, установихме контакти с други фирми и институции, които ни помогнаха да намерим правилните решения.", казва Мартино Корея, основател на THEIA.

Подобен е пътят и на двамата основатели на компанията OWL - архитект и инженер по аеронавтика. Те се запознават на лагер за млади любители на Космоса. Хрумва им идеята за стартъп. Докато търсят финансиране, кандидатстват в инкубатора на ЕКА в Института „Педро Нунеш“ в Коимбра.

Тук откриват благодатни условия да се развиват. И чрез средствата от Европа пред тях се разкриват огромни възможности.

"Тук, в Института „Педро Нунеш“ имахме много силна наставници, разработихме бизнес модел и бизнес план с помощта на четирима ментори и на компании, които вече бяха в инкубатора на ЕКА. Тази помощ беше решаваща за нас.", казва Педро Ресендe, изпълнителен директор на OWL.

Сега целта им е да модернизират строителния сектор чрез достъп до данни от сателити. И вярват, че ще успеят. Стъпките им напред са възможни заради подкрепата на Европейския съюз.

"Преди да направиш решаващата крачка и да започнеш бизнес, определено мислиш два пъти. Аз бях строителен инженер. Работил съм по големи проекти в целия свят и научих много за традиционния начин на работа в тази сфера - много консервативен по отношение на нови технологии. Започнахме да откриваме възможности как да стане това и заедно с двамата ми партньори, с които основахме фирмата - си казахме - е, може би можем да въведем някоя новост, която да промени картината в бъдеще. Така започнахме. ", казва Рикардо Кармона, основател на "Материо".

Младите предприемачи са обнадеждени за пътя си напред. Но благодарение на помощта на ЕКА и Института „Педро Нунеш“, са останали да работят и създават работни места в родния си град Коимбра. Така този малък град с инвестицията в таланта на младите хора и в иновациите и благодарение на европейските политики, е в крак с най-модерните места на планетата, където се чертае бъдещето.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Цветелина Йорданова

Още от НОВАТОРИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория