Обществени сгради в Хърватия не плащат сметки за ток чрез соларни панели на покрива

ЗЕЛЕНА ЕВРОПА
Слушай

Те си приличат и са много различни. В играта им най-важно е началото. Първото парче на доминото. Но разказват за него накрая. Сега играят една и съща игра и имат една цел. Да превърнат Хърватия в страна, която знае как да използва слънцето.

Мелани: Това, което наистина искаме, е да имаме хиляди покриви със соларни панели във всеки град в Хърватия. Това е нашата мисия в момента.

Хърватия е една от най-слънчевите страни в Европа. В някои части на страната, по някои от островите времето е слънчево цели 115 дни в годината. Но хората все още не оценяват това богатство. Защото именно слънцето може да направи и тях самите богати. Още повече, че Европа очаква точно такива идеи, за да прекрати разхищението на енергия.

Сандра: Нашият потенциал стои неизползван. Покривите ни са празни.

Горан: Може би 5 от 30 семейства в една сграда биха си сложили панел. Твърде малко. Когато се стигне до първата крачка... хората спират. Има твърде много информация за соларните панели и те не знаят на кого да вярват.

Мелани: Ние искаме да бъдем тези, които ще променят това.

Сандра: Казахме си – край, ще наемем ван, ще вземем няколко панела, ще отидем в центъра на няколко града и ще разказваме на хората – защо това ги касае, какво ще се промени, ако си сложат соларен панел на покрива и произвеждат своя чиста зелена енергия. Беше като шега. И после си казахме – ама всъщност... това е страхотна идея! И ще трябва да го направим. Защото никой друг не го прави.

Първи град, втори град, трети град...обикалят 11 малки и големи градове в Хърватия.

Мелани: За 3 месеца получихме запитвания от 700 домакинства, направихме и онлайн група, в която повече от 3000 души вече дискутират въпроса за фотоволтаиците.

Европейският съюз вижда смисъл в идеята на хърватските ентусиасти и им помага да я осъществяват. И те започват голямото си приключение. При разговорите най-често задавания въпрос е ЗАЩО? А отговорите са много и различни.

Горан: Ако имаш пари, които стоят в банката, там лихвите са много ниски. И наистина няма смисъл да ги държиш затворени там. Много по-смислено е да инвестираш в слънчев панел на покрива си... Това помага на бюджета в дългосрочен план, защото след като си възвърнеш първоначалната инвестиция, започваш да печелиш, защото използваш безплатната енергия, която слънцето ти дава. В зависимост от това къде живеем и как използваме енергията – от 6 до 10 години ще сме си върнали парите, които сме вложили. В по-слънчевите части – като например по крайбрежието на Хърватия, инвестицията се връща още по-бързо.

Това е финансовата гледна точка на нещата. Хармонично се допълва и от екологичната.

Сандра: Слънцето е безплатно. Всички го имат. С фотоволтаиците определено помагаш на природата като избягваш тонове въглеродни емисии, които идват от традиционните източници на ток. Хората, които променят света сме аз и ти, нашите съседи, нашите семейства и приятели. Ние трябва да променим начина по който живеем, по който работим, по който действаме. Ние трябва да знаем как и защо. И някой трябва да ни покаже, не просто да ни каже – пише го в регулациите и затова трябва да го направим.

Получава се очаквано добра комбинация - по-евтино и по-чисто. Право в целта за кохезионната политика на Европейския съюз. И право в целта според Мелани, за която каузата на Европа е превърната в лична кауза.

Мелани: Аз съм майка и е важно да покажа на детето си, че винаги трябва да търси начини, да търси новите възможности, а не да се съсредоточава в проблемите и трудностите по пътя. Със сигурност искам един ден детето ми да бъде гражданин. Гражданин, който ще прави света по-добър. Инвестицията в соларен панел е само един от малкоте начини.

Идеите им ги отвеждат по-далеч. Убеждават хората да инвестират в соларен покрив на обществена сграда.

Ивана: Това тук е първият соларен покрив на обществена сграда, направен изцяло с инвестиции на гражданите. Идеята е, че те дават малък заем, който ще им бъде върнат в следващите 10 години заедно с печалба за тях от над 40%. А след тези 10 години панелите ще са на хората и електричеството в тази сграда ще бъде безплатно. Мислехме, че ще е трудно да съберем парите, но интересът беше по-голям отколкото очаквахме. Цялата сума от 30 000 евро беше събрана само за 10 дни. А и така предпазваме природата от около 38 тона въглероден диоксид.

След първия успешен опит, хората бързо потърсили следваща сграда, в която да инвестират. В градчето Крижевци, където живеят около 11 000 души бързо разбират, че тази инвестиция в природата си струва, защото те реално не намаляват личните си сметки, а сметките на сградата, в която инвестират.

Ивана: Решихме да започнем нова кампания за втора сграда – соларен панел над библиотеката в Крижевци. Там 28 000 евро бяха събрани за 48 часа.

Сандра: Тогава за първи път министърът на околната среда и водите на Хърватия ни се обади и каза: „О, чудесно е, как може да се включим?“. Преди това как ли не се опитвахме да стигнем до него, да направим нещо заедно – той никога не откликваше. Затова го направихме сами. В нашата група. Никой нямаше време да се занимава с нас. Сами си помогнахме.

Невъзможно е дума, която не ги спира, а амбицира. В хърватския екип идеите идват една след друга и всяка предишна е стъпало към следващата. За всички усилия в подкрепа на зелената енергия Европа им е дала близо 100 000 евро. По пътя на своята кауза, хърватския екип обучава 30 души като им дава възможност за професия с мисия.

Мелани: Отговорност на всеки човек е да вземе нещата в свои ръце и да тръгне по пътя на зелените идеи.

Промяната трябва да започне отдолу нагоре. Преди няколко години правех презентация за климатичните промени. Синът ми тогава беше едва на 10 години. И той ми каза – мамо, ако наистина е толкова зле, защо да ходя на училище, защо трябва изобщо да правя нещо, ако всичко е толкова загубено. И тогава си казах, трябва да сменя начина. Трябва да сменя разказа. Да – лошо е, но има какво да направим заедно.

Няколко години и десетки панели по-късно те казват нещо по-добро. Да, трудно е да промениш света, но някои вече успяват - заедно.

Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Татяна Йорданова

Още от ЗЕЛЕНА ЕВРОПА

Вижте различните останалите видеа от тази категория