Спасените коне на Скирос възродиха острова. И още - плаващ научен център на Канарите

ЗЕЛЕНА ЕВРОПА
Слушай

Манолис е един от жителите на гръцкия остров Скирос. Посветил е живота си на това да запази уникална порода коне, отглеждана от над 2000 години, които в момента са на изчезване.

Всъщност, големият интерес към конете се завръща, след като общността на Скирос печели европейски проект.

С него местните спасяват не само природата на острова, но и съживяват забравени занаяти и умения, и привличат все повече туристи.

Цялата история за древните коне на Скирос вижте ТУК

Лекарството, което действа безотказно във всякакви ситуации, се нарича наука. Може би звучи невероятно, но Гран Канария има вече 14-годишно доказателство за това.

Знанията на учените, които се занимават с изследване на океаните и водите се обединяват. Местните власти построяват модерна океанографска платформа на север от бреговете на Лас Палмас де Гран Канариа.

Плаващата лаборатория за морски изследвания „Плокан“ се използва за какво ли не. На нея се следи количеството пластмаса в океана, колко кислород има на дъното, кои видове риби са застрашени.

Повече за проекта „Плокан“ и как от наука може да се печели, вижте ТУК

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Още от ЗЕЛЕНА ЕВРОПА

Вижте различните останалите видеа от тази категория