В името на природата - как фабрика в Твърдица пести вода. И още - килим, който пази океана от замърсяване

ЗЕЛЕНА ЕВРОПА
Слушай

Когато индустрията и грижата за природата вървят ръка за ръка, се раждат иновации, които променят.

Семейно предприятие за текстил в Твърдица привлича вниманието на десетки световни брандове с опит и със смелост. Доказват, че невъзможното е възможно.

Във фабриката създават т.нар уотър сейв технология, иновативен метод, при който оцветяват домашен текстил без вода. Обикновено, в процеса на преработка на текстилни материи и тяхното оцветяване се използват за един килограм продукция минимум около 100 литра вода. Но с технологията, която те използват - сухото багрене, годишно икономисват над 100 милиона литра вода.

Ние създаваме технологии, продуктът е пост фактум. Важото е да намериш такъв продукт, който да решава и екологични проблеми, и да удовлетворява потребностите на хората, казват собствениците на фабриката.

Цялата история вижте ТУК

Нидерландски учен измисля килим от специална материя като покритие за дъна на яхти, круизни кораби, танкери, контейнери.

Откритието е революционно. Предотвратява био-замърсяването или още по-просто - колонизирането на корабните дъна от морски обитатели. Обикновено през годините водорасли, баракули и миди се напластяват. Със своеобразния килим на Ник това вече не се случва.

„Морските организми „растат“ по всички повърхности във водата - кораби, нефтени платформи или основи на вятърни турбини. За да се предотврати това, обикновено се използват специални бои. Това покритие обаче е отровно, през години то се разгражда като освобождава токсини във водата.“, обяснява Рик Бройер, носител на наградата „Иновации“ за 2019 година.

Цялата история вижте ТУК

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Още от ЗЕЛЕНА ЕВРОПА

Вижте различните останалите видеа от тази категория