Да превърнеш растение в здраве

ЗЕЛЕНА ЕВРОПА
Слушай

Часът няма значение. На една българска улица една украинска мечта вече се сбъдва, защото мечтателите работят денонощно. Превърнали са кухнята си в лаборатория, където проверяват как билките от цял свят могат да се превърнат в течни подправки.

Ирина и нейните приятели Ксения и Володимир мечтаят всеки дом на планетата да има на масата си истинска куркума от Индия, най-доброто чили от Испания, и най-полезната чубрица от България. Стигат до тази здравословна идея през болезнен личен опит.

"В един момент от живота ми здравето ми се срина. Оказа се, че етеричните масла, които ми бяха препоръчани от лекар за новороденото ми бебе, всъщност изобщо не са полезни за мен. Получих много тежка алергия. Няколко пъти влизах в болница", споделя Ирина Гаврилова.

"Бях на 32 и реших, че трябва да отслабна. Казах си, че ще се храня здравословно. От незнание кое е наистина полезно влязох в болница. Развих алергии. Вече не мога да ям нищо с изкуствени аромати", допълва Ксения Зажигина.

"Разбрахме, че всичко, което е мислила за здравословно, всъщност я е убивало. Никой не говореше за възможни опасности. За храна с пестициди например. Затова ние решихме, че ще направим нещо истински полезно. За да помогнем на други хора да не стигат до положението на Ирина и Ксения", заяви Володимир Ланин.

А Ирина и Ксения решават първо да помогнат на себе си. Те, както и 27 милиона европейци, страдат от алергии.

"Започнах да проучвам. Оказа се, че някои масла, ароматизатори и есенции може и да са вредни. Разбира се, нищо няма да ти стане от една капка. Но капка по капка – имунната ти система стига до момент, в който не може да понесе повече.В същото време мога да консумирам всякакви билки, колкото си искам. Не е така с етеричните масла, в които уж има такива билки – една капка върху кожата ми може да ме прати в болница", казва Ирина.

Решават, че ще използват билките без остатък – от корена до листата. Нищо не изхвърлят и правят здравословен продукт.

"Бяхме решени да намерим свой начин. А това струва много умуване, търсене, намиране, проби и грешки. Ние сме стартъп, който се роди в кухнята. Буквално. Сами на себе си бяхме опитните зайчета. Първо опитвахме и след това носехме до лабораторията. Пържихме, пекохме, мачкахме, дъвчехме – всичко. За да разберем КАК. Въпросът беше КАК да извлечем най-доброто от това растение и да го запазим за този, който някой ден ще готви с него. Това беше най-голямата ни задача – да знаем всичко за всяка билка, защото всяка от тях носи нещо свое, нещо което го няма никъде другаде. Дори лайката в Америка е една, лайката в България – друга. Защото са били при различен климат. Ние искахме да знаем всичко. Научих се да различавам доброто от некачественото".

Това ново начало за тях съвпада и с новите цели на Европейския съюз – да се пести енергия и да се произвежда чисто. Ирина и Ксения знаят, че за един литър етерично масло се използват 500 литра вода и се отделят почти тон въглеродни емисии. Ако ежегодно се произвеждат 250 милиона тона етерично масло, това означава 250 милиона кг въглеродни емисии във въздуха, който дишаме. Такова количество въглероден отпечатък отделя цяла Испания. Или цяла Малайзия. Ирина, Ксения и Володимир са решени да не повтарят тази грешка. Намерили са начин да превръщат билките в течност по 100 пъти по-екологичен път. С тяхната технология за един килограм масло са нужни само две чаши вода. И се отделят едва 10 килограма вреден отпечатък. Тази технология също се родила в кухнята им.

"Това е една много забавна история. Месеци наред проучвахме. Инвестирахме всичките си пари. Мислихме как да развием технологията. Трябваха ни машини. И един ден Ирина връхлетя в кухнята и каза "Володимир, трябва ни нещо такова. Погледни ме – ето така - трябва да е като дъвчене, като човешката уста, трябва да има натиск, силен натиск. И ферментация. И той каза: "чакай, чакай! Аз нищо не разбирам от тази технология... Давай да действаме!", разказва Ксения.

"С нашата преса билките не се загряват, температурата не се покачва повече от 40 градуса и съответно продукцията не кипва и не е вредна. Започнахме с една преса. После с друга. По-добра. След време даже искаха да ни купят чертежите. Но те не се продават. Машините са направени специално за нашите подправки", поясни Володимир.

След дълги години четене, проби и грешки днес извличат течност от полезните растения, достъпна и лесна за използване от всяка домакиня. Но по-важното за тях. Не се съдържа нито грам изкуствена съставка.

Тази идея можеше да се развива в друга държава. Можеше да е даже извън границите на Европа. Но един от инвеститорите, които решават да вложат пари в нея поставя условие.

"Каза: Добре, ще инвестирам в тази технология. Но при едно условие – искам да развиете идеята си в страна, която е стабилна и ще даде по-голяма сигурност за бизнеса.” Можехме да отидем в Америка, да. Но България е дом на 500 от общо 800 растения, които лекуват. България е съкровищница. Това за нас беше достатъчно, за да вземем решение", казва Ирина.

"Сега работим със Софийския университет, със София Тех парк. Знаете ли, вашите учени са много добри. По-добри са от немските даже, предпочитам да работя с българи", добавя Ксения.

От България отключват още възможности. Развиват бизнеса и и технологиите си, като изобретяват сензори, които да следят ферментацията на растенията. Европа оценява това с 95 000 евро. Така Ирина, Ксения и Володимир вече са важен фактор в хранителната индустрия. Европейските кохезионните фонодве търсят хора като тях, които да заложат на кръгова икономика и в производството на храни. 273 милиарда европейски пари отиват за такива идеи. А българо-украинският екип показва, че със своята може да сервира здраве във всяка чиния.

"Започнахме с едно шишенце кориандър. А сега имаме около 70 броя различни билки. Това са буквално растения в бутилка. Растения в течна форма. Непокътнати".

И приятелството им е непокътнато. Сутрин и вечер, и в делници, и в празници са заедно.

Гледайте целия епизод във видеото

Татяна Йорданова

Още от ЗЕЛЕНА ЕВРОПА

Вижте различните останалите видеа от тази категория