Музеят Аушвиц – инвестиция в историята, за да не се повтарят грешките от миналото

НАЧИН НА ЖИВОТ
Слушай

Освиенцим. При тази дума потръпват поколения. Но уроците на историята тук се предават, за да се помни. Борбата срещу забравата се води всеки ден.

Музеят Аушвиц пази паметта за невинните и спомена за свирепата идеология.

Аушвиц днес е повече от символ. Аушвиц показва какво се случва, когато има омраза към различни групи хора и липсва всякаква толерантност. И това може да бъде урок за нас, за целия свят днес. Първите хора, които казват, че това място трябва да бъде запазено били бивши затворници. Евреи, които са работили тук и се грижели за мястото, казва Лукаш Липински.

Тук се идва с мисъл. Да се види, да се почувства, да се преклони глава. Тъжната история на Аушвиц всеки ден припомнят повече от 300 екскурзоводи. Разказват я над 20 езика.

Ние имаме много образователни проекти. Имаме лектори, презентации, онлайн посещения – това е проект, който започна преди няколко месеца, казва Лукаш Липински.

Историята на бившия концентрационен лагер пази постоянна изложба със снимки и документи.

Ние имаме и хиляди други артефакти - лични вещи като обувки, чанти, четки за зъби.

Всичко да остане каквото е било, независимо от вцепенението. Автентичността е най-ценното и се пази умишлено.

Различни неща сме откривали през последните няколко години по време на консервация. Например тест по математика, който беше открит в обувките на дете. Консервацията в Аушвиц е различна, защото ние не искаме да възстановяваме предметите, не искаме да правим обувките например да изглеждат като нови, да изглеждат хубаво. Ние ги съхраняваме в състоянието, в което са. Така че, те да издържат дълго време. Един куфар може да отнеме дори 5 седмици консервационна работа. Консервацията никога не спира.

За да се помни - помага и Европейският съюз.

Преживяла ужаса на войната, Европа инвестира в съхраняването на историята, за да бъде още по-обединена в бъдеще. Само през 2020 г. европроектите са за повече от 1 милион и 280 хиляди евро. Така оцелява музеят, затворен за цели 161 дни заради пандемията.

През 2019г. посетителите бяха 2 милиона и 300 хиляди души. През 2020г. те бяха по-малко от 500 000. И за жалост целият бюджет просто рухна. Въпреки това имаше специална помощ от правителството и хиляди хора от целия свят, които решиха да помогнат.

За да не се повтарят грешките от миналото, днес музеят Аушвиц изпраща мощно послание към света за толерантност и хуманност. Все по-нужни в този свят.

"Европейци" е проект на БНТ, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването показва лицата на промяната и разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота, веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Милена Кирова

Още от НАЧИН НА ЖИВОТ

Вижте различните останалите видеа от тази категория