Българските шипки са едни от най-качествените в света

НОВИНИ
Слушай

Плодовете от шипки могат да бъдат природно лекарство, ако се преработват правилно.

Българин създава едно от най-модерните предприятия за преработка на шипки в света и успява да запази най-ценните съставки на българската шипка.

Иво Балевски: Най-големите производители в света са Чили и Китай. Но шипката в Чили и Китай не е с това качество, което е в България.

Това не е само мнение. Доказано е в лаборатории - по нашите земи шипката има най-много витамини.

Противно на всички твърдения, дори при наши анализи установихме, че в шипката има провитамин D, който днес е така актуален, обяснява Иво.

Той знае как да направи от шипката и мармалад, и брашно, и масло за лице - без да загуби нито един витамин.

Заедно с учени измисля специални машини, които не убиват ценното в шипката. Оказва се дори, че в 1 кг шипки има 50 пъти повече витамин C, отколкото в 1 кг лимони.

В Трявна са измислили начин да използват дори мъха от шипките за отопление. Не изхвърлят нищо от плода и няма никакъв отпадък.

Такива трябва да станат модерните производства в Европа. ЕС ще инвестира поне 1 трилион евро в по-зелени производства в следващите 10 години. Пари ще има, търсят се идеи. Като на Иво.

Цялата история за модерния завод за шипки в Трявна гледайте тази събота - 23 януари, веднага след централните новини на БНТ в 20 ч.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Татяна Йорданова

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория