Фоторазказ: Лодките Луцу - запазената марка на Малта

Фоторазказ: Лодките Луцу - запазената марка на Малта

НОВИНИ
Слушай

Гледка, излязла под четката на виртуозен художник. Изложба на открито в залива Марсашлок...

Лодките Луцу леко се поклащат в морето. Има ги само тук - в Малта. Пъстри са - оцветени в жълто, синьо, червено, зелено.

Отраженията им разказват истории за рибари от далечни времена...

Тази събота - 10 април, екипът на “Европейци” - репортерът Милена Кирова и операторът Станислав Ангелов ще ни разкажат защо рибарите продължават да рисуват очи на тези красиви лодки и от какво ги пази векове наред египетският бог Озирис.

Традициите дърпат икономиката дори и в тежките моменти на пандемия. Туристите продължават да идват край бреговете на Малта за незабравими кадри с пъстрите лодки.

Европа помага на рибарските селища да останат. Не само с пари, но и с разбиране, че са важни и необходими. Нов 110-метров вълнолом защитава риболовното пристанище от силни течения и високи вълни.

Така се запазват от повреди и лодките "Луцу". Има и нови понтони, а с проект за 700 000 евро, съфинансиран от Европейския съюз, се модернизират десетте наклона в пристанището, които помагат на рибарите по-лесно да влизат в морето.

На островите и извън тях се хвърлят много усилия професията на рибарите да продължи да живее.

Целият разказ за лодките "Луцу" гледайте в събота - 10 април, веднаха след централната емисия на БНТ в 20 ч.

Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория