Фоторазказ: Как се отглеждат космически предприемачи

Фоторазказ: Как се отглеждат космически предприемачи

НОВИНИ
Слушай

Как се отглеждат космически предприемачи - отговорът потърси екипът на предаването "Европейци" Цветелина Йорданова и Владимир Богдански.

В новия брой тази неделя те ще ви заведат в португалския град Коимбра, където през 2014 г. е дадено началото на ESA BIC - бизнес инкубатор на Европейската космическа агенция, създаден в партньорство с Института „Педро Нунеш“ - неправителствена организация, която осигурява връзката между бизнеса и Университета на Коимбра, и работи за насърчаване на иновациите.

Ще ви срещнем с Карлош Серкейра - човекът, който ръководи бизнес инкубатора.

Заради екипа на „Европейци“ Карлош Серкейра за първи път се качи на покрива на една от сградите и погледна отвисоко комплекса на Института „Педро Нунеш“.

Иначе, той е човек, свикнал да гледа към Космоса, но винаги здраво стъпил на земята. Работи с млади хора, които променят света.

В бизнес инкубатора стартиращи компании получават възможност да разработят свой прототип и да развият идея, която да се превърне в печеливш бизнес, да намерят инвеститори и партньори.

Изискването е в основата на идеята да е технология, използвана в Космоса - например сателитно наблюдение на Земята, медицински изследвания и т.н.

Стартъпите получават по 50 000 евро и всякаква друга помощ за развиване на бизнеса в продължение на две години.

Цялата история гледайте в "Европейци" тази неделя – 8 август, веднага след централната емисия новини на БНТ в 20 ч.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Цветелина Йорданова

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория