Този уикенд в „Европейци“: Без сметки за ток с енергия от слънцето. И още: Космически бизнес инкубатор

НОВИНИ
Слушай

Утре в предаването "Европейци" хървати ще ни покажат как обществени сгради не плащат нищо за ток, благодарение на слънцето. И как тази идея вече обикаля Хърватия като ефект на доминото. В неделя пък ще ви разкажем как Европейската космическа агенция помага на млади предприемачи да създадат свои компании. В бизнес инкубатори в над 60 града в цяла Европа стартъпи получават финансова помощ и цялостна подкрепа, за да развият идеите си и да стъпят на пазара.

Тази група хървати знае какво иска от слънцето.

Това, което наистина искаме, е да имаме хиляди покриви със соларни панели във всеки град в Хърватия, казва Мелани Фурлан, експерт по възобновяеми източници.

Обикалят малки и големи градове и обясняват какви са ползите от това да произвеждаш своя зелена енергия.

Това помага на бюджета в дългосрочен план, защото след като си възвърнеш първоначалната инвестиция, започваш да печелиш, тъй като използваш безплатната енергия, която слънцето ти дава, казва Горан Чачич, експерт по възобновяеми източници.

Определено помагаш на природата, като избягваш тонове въглеродни емисии, които идват от традиционните източници на ток, казва Сандра Власич, експерт по възобновяеми източници.

Европа подкрепя усилията им с близо 100 000 евро. А те продължават още по-смело, като убеждават хората да инвестират в слънчеви панели върху обществени сгради.

Отговорът първо е недоверие. Скептицизмът изчезва тогава, когато хората разбират в какво и защо инвестират. Парите за соларни панели на едната сграда са събрани само за 10 дни, а за втората такава - само за 48 часа.

Сега хърватите чакат следващата зелена идея, в която да инвестират.

Цялата история гледайте тази събота – 7 август, веднага след централната емисия на БНТ в 20 ч. Още подробности вижте тук

Автор: Татяна Йорданова

В неделя вечер в новия брой на „Европейци“ ще ви разкажем как Европейската космическа агенция помага на млади предприемачи да създадат свои компании. В бизнес инкубатори в над 60 града в цяла Европа стартъпи получават финансова помощ и цялостна подкрепа, за да развият идеите си и да стъпят на пазара. В един от тези центрове в португалския град Коимбра беше екипът на „Европейци“ – Цветелина Йорданова и Владимир Богдански.

Коимбра е един от европейските градове, в които преди 7 години ЕКА създава свой бизнес инкубатор.

Това е място, където се представят бизнес идеи. Те винаги имат връзка с космоса, защото сме част от ЕКА. Затова първата стъпка е да се предложи решение на проблеми в ежедневието чрез използване на космически технологии, казва Карлош Серкейра, ръководител на центъра на ЕКА в Коимбра.

Кандидатите се явяват пред жури, а одобрените получават за период от две години по 50 000 евро. Но не само.

Помагаме им да си намерят първите клиенти, да се научат как да подходят към тях, как да анализират нуждите на пазара, как да се представят, така че клиентите им да са убедени, че тяхното решение е по-добро от това на конкурентите им, казва още Карлош Серкейра, ръководител на центъра на ЕКА в Коимбра.

От създаването на центъра през 2014 г. досега оттук са минали 32 компании. Карлош Серкейра вярва, че те променят света.

Но компаниите правят още нещо много важно - създават работни места за висококвалифицирани хора. Когато можеш да си позволиш да задържиш способните в родния им град, истински подпомагаш националната икономика и общото благополучие.

Преди да станеш Илън Мъск или Джеф Безос, трябва да изминеш дълъг и труден път. И със сигурност се нуждаеш от помощ по пътя. Помощ, каквато предлага ЕКА.

Цялата история гледайте тази неделя – 8 август, веднага след централната емисия на БНТ в 20 ч. Още подробности вижте тук

Автор: Цветелина Йорданова

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота и неделя през август веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч. Още вдъхновяващи истории за успеха вижте тук

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория