Пазарът в Базилдън, събиращ културите на 15 държави

НОВИНИ
Слушай

В днешния епизод на "Европейци" ви отвеждаме в британския град Базилдън и един необичаен пазар, където зад всеки щанд се крие историята на семеен бизнес. Въпреки Брекзит, общите проекти от двете страни на Ламанша продължават да стават възможни, а работническият Базилдън привлича много туристи.

Кипящото сърце на Великобритания е Лондон - забързан, космополитен, нестихваща глъчка. Само на 40 км или около час с влак ни посреща Базилдън. Намиращият се в графство Есекс град приютява изселени след Втората световна война от столицата хора - работници. На пръв поглед не е типичната туристическа дестинация, но в Базилдън цветът не са сградите и паметниците, а неговите хора.

В сърцето му се намира пазарът на Базилдън - пазарче с душа. Търговци от 15 държави посрещат своите клиенти с пъстрота и аромати. Карибска торта или традиционен унгарски борш? Торта за рожден ден на любимото ни куче, нова прическа или закърпване на скъсана дреха? Всичко това може да бъде открито тук. Хората зад щандовете не са просто търговци, а разказвачи на истории.

"През годините градът ни много се промени, промени се и търговията. Най-големият ни проблем е пандемията, която ни нанесе щети, от които ще се възстановяваме поне 10 години", казва Пол Долсън, управител на пазара в Базилдън.

Тук намират иновативно решение. Общината в Базилдън става първата, която се включва в трансграничния проект на Европейския съюз GoTrade. Двайсетина пазарчета от няколко държави стават част от проект за 5 милиона евро.

Обменят идеи и стока, залагат на уникални продукти. Превръщат пазаруването в преживяване и привличат туристите. Всъщност и след Брекзит общите проекти край Ламанша продължават.

Вижте целия епизод във видеото!

Джанан Дурал

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория