По-малко гориво и по-бързи кораби - възможна мисия с иновация от Нидерландия

По-малко гориво и по-бързи кораби - възможна мисия с иновация от Нидерландия

НОВИНИ
Слушай

Рик Бройер има мечта - в океанските води да не попадат хиляди тонове токсични химикали от яхти, круизни кораби, танкери, контейнери.

Нидерландският учен не само мечтае, а знае как това да се случи. Той е измислил килим от специална материя като покритие за дъната.

Откритието е революционно. Предотвратява био замърсяването или колонизирането на корабните дъна от морски обитатели.

„Морските организми „растат“ по всички повърхности във водата - кораби, нефтени платформи или основи на вятърни турбини. За да се предотврати това, обикновено се използват специални бои. Това покритие обаче е отровно, през години то се разгражда като освобождава токсини във водата.“, обяснява Ник.

Отровата убива „живота“ на дъното на кораба. С боята се отмива и мед. Металът е около 100 пъти по-токсичен за рибите, отколкото за хората.

Хрумването на Рик Бройер ще помогне на Европейския съюз да се справи с голям проблем - замърсяването на океаните и морета. Освен това ще намали разхода на гориво и ще направи корабите по-бързи.

В изобретението на нидерландеца се срещат няколко цели на кохезионната политика - по-чисто, по-евтино и по-умно. Неслучайно му дават и Европейска награда за иновации. Очаква се фирмите да спестят около 20 милиарда евро от изобретението.

Как обаче се стига до този революционен килим, каква е тайната на тази толкова специална материя и какъв е дългият път от идеята до реалността – гледайте цялата история тази събота, 27 февруари, в новия брой на „Европейци“ веднага след новините в 20 ч.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория