Как се дресира щраус

НОВИНИ
Слушай

Как се дресира щраус? И как с помощта на зелената енергия от Европа най -големите птици на планетата стават приятели на хората? Това ще ви покажем утре вечер, в новото издание на "Европейци", веднага след централната емисия „По света и у нас". Историята на единствената у нас щраусова ферма, която се развива не за добив на месо, а като туристическа атракция, разказват Деница Торньова и операторът Антон Марчев.

Яйцата и перата са единствените продукти, които тук се добиват от животните. Елмира неслучайно избира да развива фермата си не за добив на месо, а като туристически атракцион.

"По образование съм музикален ръководител в детските градини, едно дете, като малко свикне ли да обича животното и като голям човек по друг начин ще се съобразява с този, който седи срещу него. Искам като дойдат да видят всъщност връзката земя животно и човек. Оказва се, че в България е много скъпо удоволствие да имаш насред полето вода и ток".

И тук на помощ идват кохезионните фондове. С европейски средства в размер на близо 358 400 лв., изграждат фотоволтаична централа.

"Миналата година, когато нямахме посетители, аз нямах никакви доходи, тогава централата за първи път страшно ми помогна". Благодарение на тази централа успях да плащам осигуровки, храна, ако щете. Самите животни, те си имат честно поведение. Човек може да ви излъже, животно никога, стига да го познаваш добре".

Цялата история гледайте утре вечер в "Европейци" веднага след централните новини на БНТ в 20 ч.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Деница Торньова

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория