В „Европейци“: Древна техника за стъкло от Полша и тайната на килимите от Костандово

НОВИНИ
Слушай

Тази събота предаването „Европейци“ ще ви разкаже за един съхранен и добре развит занаят в Полша - стъкларството. В това пътуване сред крехките произведения на изкуството ще ви поведат Милена Кирова и Станислав Ангелов. А в неделя ще ви отведем в сърцето на Родопите. Там където традиционното българско килимарство стига чак до салоните на кралските фамилии на Европа. Пътуване от Костандово до Версай - с Мария Костова и Анна Андреева.

Фино и чупливо – преди да краси витрини и домове – това стъкло е било шепа пясък.

Крехките и красиви стъкленици се правят в гореща - повече от 1100 градуса пещ, а талантливите ръце на майсторите извайват всяка извивка.

Ние произвеждаме стъкло тук по традиционен начин. Почти по същия - както е било преди векове. Можем да кажем, че това е ръчно направено изящно стъкло. Разбира се, стъкларите трябва да използват някои инструменти. Всичко е уникално, не можеш да намериш същите неща никъде другаде. Това е, защото наистина всичко е ръчна изработка, обяснява Александра Скорек – Лукашевич от Института за керамика.

Ако в миналото имало майстори и чираци, а всяка работилница пазела своите тайни за производството на стъкло, то днес – всичко става пред смаяните погледи на хората.

Сега и Европа помага със своите програми, за да се запази това старо умение.

Цялата история гледайте в събота, веднага след централната емисия новини на БНТ в 20 ч.

Нино Парпулов вплита съдбата си в килимарските цехове на Костандово в началото на 90-те. Задачата му е да ликвидира губещото им производство. Вместо това се заразява с килимарската бактерия. И решава да опази занаята. Съдбата го свързва с англичанин, благодарение на който достига до наглед невъзможна поръчка - възстановяване на изчезнал килим от 19 в., за лятната резиденция на кралицата.

Като откриват приемната на кралица Виктория, Елизабет казва: да няма някаква грешка, защото има табела - произведено в БГ, викат не, няма грешка, там е направено, разказва Нино Парпулов.

Така килимите от Костандово стават търсена стока на Острова. И днес украсяват десетки замъци и сгради от Лондон, през Уелс, до Версай и Стария Пловдив.

Ние съхраняваме европейско културно наследство, ако ние изчезнем, Европа си губи възможността сама да си запази културата, да си запази историята в килимарството, казва дъщерята на Нино – Надя Парпулова.

Цялата история гледайте в неделя, веднага след централната емисия новини на БНТ в 20 ч.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота и неделя веднага след централните новини на БНТ в 20.00 ч.

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория