Кулинарните маршрути на Солун

НОВИНИ
Слушай

Как хубавата храна, приготвена с продукти от местни производители и по традиционни рецепти, може да се превърне в център на туристическата стратегия?

Тази вечер в "Европейци" Аделина Радева и Атанас Атанасов разказват как в Солун ресторантьори, производители, туристически агенции и община могат да работят заедно и това да доведе туристи от цял свят, които да тръгнат по невероятни кулинарни маршрути.

В гостоприемния и уютен Солун броят най-малко 300 слънчеви дни в годината, радват се на несекващ поток от туристи, обичат богатата си история и обожават храната. Тъкмо затова обаче там от векове водят и един непримирим спор - кое е най-доброто блюдо в града?

"О, това е свинското с праз и целина", казва заместник-кметът на Солун Мария Караяни.

"Пиле на тиган с яйце и сладък картоф."

"Тиквените крокети."

Кюфтенцата ни са наистина много специални - от една страна класически, от друга - съвсем специфични", смята Димитрис, собственик на ресторант.

Докато различните памети за храната през вековете се превръщат в ежедневното меню на този град, оказва се, че с тях могат да се чертаят и специални маршрути. И то - през европейска програма.

"Тази програма се занимава с популяризирането на бавния туризъм - една нова световна тенденция. Много хора вече се отдалечават от масовия туризъм и избират да си направят индивидуален маршрут и резервация. Например, когато отидете в някой голям световен град, да отидете и до по-малките градове, които се намират в близост. оставяйки обаче възможно най-малка следа от замърсяване и използвате масовия транспорт - автобуси, влакове, дори велосипед, а не всеки с автомобила си", обяснява Алексия Маргарити - главен експерт по туризма в община Солун.

Програмата прави връзка и с гастрономическите програми. Край Солун ще ви покажат как ловят рибата от морето, как отглеждат типичните зеленчуци в градините си. Това може да се види по всички маршрути около града.

През програмите общините насочват хората км заведенията, които следват точно тези политики - помагат за създаването на индивидуалните кулинарни и културни маршрути и финансират част от проектите на бизнеса.

Целия епизод гледайте във видеото!

Аделина Радева

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория