Фабрика в Твърдица измисли технология за оцветяване на тъкани без вода

НОВИНИ
Слушай

Кой е единственият производител в света, който разполага с всички съществуващи технологии за производство на хавлиени кърпи? И как се багрят тъкани, без да се използва вода? Това ще видите утре вечер в новото издание на предаването „Европейци“, веднага след централната емисия „По света и у нас“ в 20 ч.

„Да се променяш и да отговаряш на нуждите на времето е най – важното в постигане на целите.“, казва Петко Петков – собственик на фабрика за текстил. „Можем да съхраним водния ресурс и в същото време да произвеждаме домашен текстил в цветовете на природата, и по този начин да поканим природата обратно вкъщи. В тази връзка се роди и т.нар уотър сейв технология, това е иновативен метод, при който багрим домашен текстил без вода.“, допълва Елица Петкова – търговски директор на фирмата.

В преработката и оцветяването на 1 кг текстил се използват минимум около 100 литра вода. Така, чрез сухото багрене, иновативна технология, която се ражда в Твърдица, годишно се икономисват над 100 милиона литра вода.

Истинска революция правят и с първия си патент – дабъл фейс технологията – хавлиена кърпа с две лица, върху която може да се правят щампи с изключително добро качество.

„Изключително много ни помогнаха средствата от Европа, създаването на новите продукти, които голяма част от тях са и световна новост, за тях ни трябваше сериозно финансиране.“, признава Петко Петков.

А когато светът подада в капана на Ковид-19, отново доказват, че в малкия град се раждат големи идеи.

„Последната ни разработка представлява защитно облекло.“, казва Мая Петкова – текстилен инженер. „За 4 дни успяхме да създадем материя, която да е с изключителни параметри, като карбон покрития, антибактериални покрития, разбира се медицинска мембрана, която е най – важната защита в случая срещу ковид.“, допълва Елица Петкова.

„Комбинира в себе си функционалност и ергономичност, има антибактериалност, водоотблъскване.“, обяснява Мая Петкова.

С производството на защитно облекло, от фабриката успяват да задържат служителите си.

Нещо повече, търсят и допълнително специалисти, с чиято помощ да развиват нови екологични линии.

Цялата история на текстилната фабрика в Твърдица гледайте на 27 февруари веднага след новините в 20 ч.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Деница Торньова

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория