Солниците на Гозо: Когато подкрепата на ЕС превръща природния дар в успешен бизнес

НОВИНИ
Слушай

Една от най-популярните дестинации за туристите на остров Гозо са солниците. От 50 години вече 5 поколения добиват морска сол от естествените природни резервоари.

Как инвестицията на Европа в околната среда превърна острова в още по-привлекателна дестинация за хора от цял свят? Това разказват репортерът Милена Кирова и операторът Станислав Ангелов утре вечер в новия брой на "Европейци" веднага след централните новини в 20 ч.

Там, където морето среща брега, се крие богатство на бели кристалчета.

Тук се намираме на северното крайбрежие на остров Гозо. Солниците са по протежение на крайбрежието и са около 2 км. Ние събираме солта само през лятото. Започваме през май и приключваме до края на август - септември. Необходима е добра морска вода, вятър и слънце, което прави магията, разказва Жозефин Ксуереб - търговец на сол.

Това, което природата ти е дала, може да ти отнеме само за един миг с няколко по-бурни вълни. Урок - научен и предаван през последните 50 години в едно семейство на остров Гозо. Поколения наред, те вече се грижат и добиват сол от 350 естествени природни резервоара.

Слънцето изсушава водата, солта остава в солника и е готова да бъде извлечена. Идваме рано сутринта, за да избегнем парещото слънце. Така лятото около 5 ч сутринта ние работим тук и с четки започваме да събираме солта от земята, обяснява още Жозефин.

Занаят и страст - семейството на Жозефин вярва, че принадлежи на това място. Изхранва се като продава своите ценни кристали в интернет и в магазина, изсечен в скалите.

Това е най-здравословната сол. В нея няма химикали и консерванти. Готова е да се консумира. Това е подарък от морето, смята Жозефин.

И ако в миналото до солниците дори нямало път, то сега Европа инвестира. За да продължи Жозефин традицията с убеждението: Днешният ден е подарък. Бъдещето е мистерия.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Милена Кирова

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория