"Европейци" с изложба за хората, които обичат живота и мечтаят нашироко

НОВИНИ
Слушай

Фотоизложба с 26 лица на успеха откри пред Народния театър предаването "Европейци".

Специално за изложбата пристигнаха някои от героите в предаването, което е финансирано от Европейския съюз, а водещ на откриването беше Добрина Чешмеджиева.

Участниците в кратките филмчета, които БНТ излъчва всяка събота от 20.30 часа, дойдоха специално от Пловдив, Твърдица, Трявна, с.Устина. Имаше представители и на държавите, които досега са показани в предаването - Португалия, Гърция, Малта и Испания.

Репортерите на БНТ - Милена Кирова, Цветелина Йорданова, Цанка Николова, Татяна Йорданова, Айше Сали, Деница Торньова разказаха много и интересни истории за процеса на снимките.

Как са взимали интервю с въпроси на немски и отговори на руски в Полша, как са попаднали в супер иновативния център "Педро Нунес" в португалския град Коимбра, как за филм от 5 минути се снима няколко дни, как бивш тореадор контролира уникална система за отопление в Испания.

Героите разказаха как произвеждат шипков мармалад на прах и не изхвърлят нищо - Иво Балевски.

Как бабата на един от участниците най-после разбира как предвижда производството на ток от вятър и слънце - Красимир Колев.

Как виното създава приятели - Мария от модерното стопанство в село Устина.

Как аронията връща от Италия семейството на Благовеста и Роберто.

Как в Твърдица оцветяват без вода и имат мисия да пестят ресурсите - Елица от фабриката за текстил.

Фотоизложбата е резултат от усилията на фотографа на БНТ - Десислава Кулелиева и на продуцента на "Европейци" - Татяна Тасева.

Новите истории от "Европейци" очаквайте през юли - в събота вечер, веднага след централните новини на БНТ в 20 ч.

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория