Екип от малтийски учени спасява изчезващи видове риба

НОВИНИ
Слушай

Как изчезващ вид риба може да бъде спасен с новите технологии, а в Кения да се отглежда сьомга? В днешния епизод на "Европейци" разказваме за тази революция в рибарския сектор - с адрес Малта.

И в средата на горещата пустиня, и в студения и суров север може да има ферма за риби - в това са убедени в лабораторията в Малта, където са създали развъдници за риба в 55 държави по целия свят.

"Имаме такава технология, с която можем да създадем системи с различни условия за всеки вид риба - в сладка, прясна и в морска вода. Сьомга в Норвегия, скариди в Еквадор... Тази технология може дори да ни помогне да отглеждаме риби, които се развъждат много рядко и ги има в много малки количества по света - като например калканът в Черно море", разказва Джордж Мантас, който работи в лабораторията.

Със своята технология следят рибите 24 часа в денонощието, за да знаят какво е най-добро за всеки различен вид:

"Проучваме и как да направим нова храна за рибите - водораслите и насекомите са някои от новите протеини, които искаме да вложим".

Правят всичко това без да ощетяват природата, като дори рециклират водата.

"Намаляваме разхищението на водата, използваме я отново, рециклираме. Така намаляваме 95% от използването на водата. Оползотворяваме много добре и храната, която даваме на рибите, без да разхищаваме. През целия този път сме намирали подкрепа от Европейската комисия - тя ни е помагала по различни начини".

Последната европейска помощ достига впечатляващите 7 милиона евро. Парите няма да потънат, ще създадат нови начини за развитие на рибарския сектор.

Татяна Йорданова

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория