Белият врачански камък и славата му на 5 континента

НОВИНИ
Слушай

Как врачанският камък стана популярен на пет континента. Това ви разказваме в днешния епизод на предаването "Европейци". Историята на семейство от Враца, което доказва, че и в малкия град може да се прави бизнес на световно ниво разказват Деница Торньова и операторът Антон Марчев.

"Който човек се е занимавал веднъж с камък и това му остава цял живот" - това са думи на собственика на завода за камък във Враца Христо Цветков.

Тяхната история започва от подножието на врачанския Балкан преди повече от 20 години. В началото ремонтират стари машини за обработка на скални материали. Решават, че могат да имат и свое производство. Защото врачанският варовик е устойчив на удари, на дъжд, на студ и топлина, с хомогенен цвят и с шарки, подходящи за всякакви декорации.

"Първия път, когато дойдох тук, на това място, беше поляна. Отнемаме онова, което принадлежи на майката природа, за да го превърнем в шедьовър", споделя Георги Цветков - изпълнителен директор.

Сред първите им проекти е облицоването на Националната банка в Гана. Следват и поръчки от водещи модни брандове. Бутиковият магазин в Берлин на най-скъпата и луксозна марка за чанти в света, е изпълнен с техен камък, правят и спа центъра на хотела в Дубай на трагично загиналия моден гений Джани Версаче.

Тези пазари намират не без помощта на Европа. По два проекта получават 2 милиона и половина лева за нова техника.

"Ако трябва сами да закупим такова оборудване, себестойността ни би се повишила изключително много, което би ни извадило от пазара тъй като няма да бъдем конкурентоспособни", казва Георги.

С новата техника увеличават двойно производството си. И вече гледат към шестия континент, който да покорят. Защото са стъпили здраво. На камък.

Вижте целия епизод във видеогто!

Деница Торньова

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория