Как ориенталската кухня върна младо семейство в България

НОВИНИ
Слушай

Как младо семейство от Разград след дълги години живот в чужбина се върна в България и стана единственият у нас производител на продукт, традиционен за ориенталската кухня - това ще ви покажем в новия брой на „Европейци“ утре вечер, веднага след „По света и у нас“ в 20 ч. Историята на семейство Махмуд разказват Деница Торньова и операторът Антон Марчев.

Много хора не знаят изобщо какво е чий кюфте, чий кюфте означава сурово кюфте. То се прави от булгур, обяснява Таня Махмуд.

Историята на чий кюфтето започва още през 16 век. Рецептата претърпява редица промени, но и до днес то се приговя без термична обработка и така се запазват всички полезни свойства на булгура.

Той прочиства токсините и мастните натрупвания и подсилва имунитета. А в съчетание с още над 20 подправки, които семейство Махмуд слагат в чий кюфтето, то се превръща в продукт, богат на магнезий, желязо и витамини.

Направихме така, че за да го харесват в България, сменихме малко някои подправки, казва Махмуд Махмуд.

Но преди да открият точната рецепта, минават през не малко проблеми. Преодоляват ги, благодарение на една смела идея и на подкрепата от кохезионните фондове.

Имахме дюнер и се наложи да го затворим, той не тръгна, признава Махмуд. А Таня допълва – влязох в интернет, публикувах обява, че правим чий кюфте, появиха се изненадващо поръчки и... така започнахме. Във фирмата сме сега двама души, справяме се благодарение на машината, която купихме като участници в европейска програма за финансиране. В най-скоро време ще наемем още персонал.

Вкъщи не обичам да говоря за работа, искам да си играя с децата, защото животът не е само работа, децата са ни голяма радост, споделя Махмуд. Всъщност, това което правим, го правим за децата, допълва Таня.

Гледайте цялата история на семейство Махмуд тази събота – 30 януари, веднага след централните новини в 20 ч!

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Деница Торньова

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория