Този уикенд в "Европейци": Социален експеримент от Атина. И още – солна стая на 135 м под земята

НОВИНИ
Слушай

Как едно малко списание може да промени стотици човешки съдби, които са загубили пътя си? Социален експеримент в Атина вече няколко години помага на бездомните хора да се изправят на крака и да живеят достойно. И резултатите са изумителни. Какво показват те, ще ви разкажем утре вечер в новия брой на "Европейци" веднага след централните новини. А в неделя ще ви заведем до Полша, за да се разходим до една от солните мини в здравен курорт, в която лекуват респираторни заболявания, алергии, а вече помагат и на преболедували ковид.

Ако се разхождате някой ден по улиците на Атина или Солун – много вероятно е да забележите усмихнат човек с червена сигнална жилетка, който държи в ръцете си списание. Той продава Схедия – изданието, което помага на бездомните хора в големия град.

Андреас Ранзас е един от стотиците, които се изправят на крака с помощта на това списание. А негов създател и издател, и приятел на тези хора е Христос Алефандис и неговият екип.

Добре дошли! Тук, в тази сграда се помещават всички наши инициативи-редакцията на списание Схедиа, Схедия кафе-ресторант и Схедия арт-работилницата ни за сувенири, програмите ни за социален спорт и много други. Хората ни познават предимно от списанието. Ето – това е юнският ни брой. Това, което го прави уникално е, че се разпространява само на улицата от хора като мен и вас – с тази единствена разлика, че те са много по-бедни от нас – нямат дом, нямат работа, хора които живеят под линията на бедността. И от цената на списанието, която е 4 евро – две и половина са за тях. Какво означава това на практика – че Схедия дава възможност с достоен труд да спечелят малка сума за дневните си нужди. Но много по-важното е, че това изважда напред тези хора, показва ги. Знаете ли, бедността те прави невидим, забравен...Списанието дава живот на бездомния човек, прави го активен и му дава сили. Сутрин той отива на площада на Конституцията например – вдига списанието в ръка и така казва Ето ме! Аз мога!

Списание Схедия се създава с много любов от малък екип журналисти и е толкова добро, че хората го купуват и четат с удоволствие.

За да работи, получава приходи от реклама, от дарители и фондации, които насочват средствата от европейски социални програми. Това е кохезия в действие - да се помогне на по-слабия. В Атина се вижда, че това вече работи.

Цялата история гледайте тази събота, веднага след централната емисия на БНТ в 20 ч.

Автор: Аделина Радева

Упражнения при уникален микроклимат за 3 часа на 135 метра под земята. Тук идват хора с респираторни заболявания и прекарали ковид за рехабилитация. Една от солните мини Виеличка - място, в което се диша някак по-леко. И това се тренира.

В началото те наистина се учат как да дишат. Не е толкова лесно. Ако чувстваш, че нещо се случва с твоите дробове, трябва да се бориш. И можеш да го направиш, но само като знаеш как работи дихателната ти система. И така ние ги учим долу как да дишат, казва д-р Анна Петковска, педиатър и алерголог.

Благодарение на Европа се оптимизира лечебният процес, защото грижата за здравето започва с всяко вдишване.

Цялата история гледайте тази неделя, веднага след централната емисия на БНТ в 20 ч.

Автор: Милена Кирова

"Европейци" е проект на БНТ, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването показва лицата на промяната и разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота и неделя през август, веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория