Как древните бани Акве Калиде край Бургас възвърнаха блясъка си

НОВИНИ
Слушай

Утре вечер в „Европейци“ ще ви отведем близо до морето - до банята Акве Калиде в Бургас, която векове наред е привличала с лечебната си вода и бедни, и богати.

Днес е от местата, които Европа се опитва да запази, защото е нещо като злато за археолозите, попаднало точно на наша територия.

Това място винаги е било магнит за хората, които го познават. Заради въздуха, водата и някак блаженото спокойствие. Идвайки на това място, всички виждат огромната история, разказва ни Радовеста Стюарт, ръководител на проекта.

Още преди 20 века хората тук са знаели, че водата лекува. Посетителите са били всякакви - от първите хора на власт до най-обикновения човек.

Всички оставяли нещо в замяна, в знак на благодарност, че са излекувани. И може би затова тук са намерени хиляди монети.

Има много, много източници, в които Акве Калиде е познато като една от любимите бани за царе, императори, казва Радосвета Стюарт.

Превръща се и в едно от интересните за Европа места. След като получава финансиране по европейски проект, печели и известност отвъд нашите граници.

А Радовеста е част от всичко това.

Дори получихме покани от различни европейски медии, които искаха да отразят напредъка и постигнатото по проекта.

Това място е магнит и за нея. Но не заради въздуха и водата, нито заради блаженото спокойствие. Каква е причината – гледайте в събота вечер в „Европейци“.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Татяна Йорданова

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория